Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво прави държавата за болните от остеопороза?

  • 14-те точки, за­легнали в Европей­ската харта за пра­вата на пациентите, дават възможност за профилактика и ранна диагностика

Преди доста време болните от остеопороза протестираха пред здравното министерство, като настояваха медикаментите за профилактика и лечение на тази болест да бъдат достъпни. Това стана повод да се направят промени в реимбурсния списък на лекарствата за костни заболявания. Предвидени са две възможности за реимбурсация на лекарствата за болните от остеопо­роза – 25 процента за лекарствата, които намаляват с около 30 на сто риска от счупване, и 50 процента за лекарствата, които намаляват риска с 60 на сто. Темата за превенцията, за реиубурсацията на измерванията и лечението от коварното заболяване стана основна на кръглата маса в хотел „Шипка“, където се обсъждаше Европейската харта за правата на пациентите. На това обсъждане проф. Владко Панайотов, член на Европей­ския парламент, подчерта, че всички нуждаещи се от лечение трябва да имат еднакъв достъп до здравните грижи, до медикаментите, които са им необходими за лечението. Нацио­налното сдружение на общопрактикуващите лекари е на мнение, че На­ционалната програма за ограничаване на остеопорозата, която действа в рамките на 2006 – 2010 година, поставя бариери пред достъпа на хората до навременна диагностика и лечение преди първата фрактура.

Все още не са на необходимото ниво и грижите за хората, получили остеопорозни фрактури. Тревожен е фактът и по отношение на рехабилитацията, качеството на живот и социалното подпомагане на обездвижените и инвалидите. Отчитайки 14-те права, зале­гнали в Европейската харта за правата на пациентите, Сдружението на общопрактикуващите лекари ще продължи да настоява профилактиката, диагностиката, ле­чението и рехабилитацията на остеопорозата да станат реална здравна и социална политика на държавата.

 

Баба на фитнес…

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *