Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как влияе виното на здравето ни?

Толкова много неща са казани за виното и все противоречиви. Според едни вреди на здравето, според други е полезно. Да проверим кои от твърденията са верни и кои не.

Жените го понасят по-зле от мъжете

Въпрос на телесна маса и на обмяна на веществата. Ензимът ADH, който отговаря за раз­граждането на алкохола в сто­маха, е по-слабо активен при жените. При равно количество изпито вино съдържаният му в кръвта и мозъка е по-голямо в женския организъм и действието му – по-забележимо По отношение на черния дроб оба­че разграждането на алкохола е по-бързо при жените и затова се стига до по-малко вторични ефекти.

Удължава живота

Консумацията на 1 до 3 чаши вино на ден намалява смърт­ността, дължаща се на сърдеч­носъдови заболявания. Черве­ното вино повишава нивото на добрия холестерол, ограничава процеса на окисляване, сваля кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове.

Виното не задълбочава смущенията през менопаузата

Умерената консумация на вино води до увеличаване на концентрацията на естрогени в кръвта на жената, което може да ограничи топлите вълни през менопаузата. Ня­кои изследвания сочат също, че една-две чаши на ден предпазват жените в предменопауза и менопауза от загуба на костна маса.

Благоприятства рака на гърдата

Изследванията говорят за това, че алкохолът; по принцип увеличава риска от развитие на рак на млечната жлеза. Една чаша вино на ден го по­вишава с 9 %, а три чаши – с цели 50%. Трябва ли тогава да се откажем от него? Не, но в рисковите групи (наследствено предразположение, свръх тегло и т.н.) консумацията му трябва да бъде ограничена и епизодична.

Увеличава риска от други видове рак

Медицината препоръчва да се ограничи количсетвото алкохол, но прагът на безвредната консумация все още е спорен. Повечето специалисти все пак са на мнение, че две чаши вино на ден за жените и три за мъже­те са пределът, който не трябва да бъде надхвърлян. Виното съдържа антиоксиданти като резвератола, които пречат на нормалната клетка да се пре­върне в ракова, и именно на това се дължи благотворната му роля. Останалото е въпрос на количество.

От него се пълнее

Виното съдържа калории, но при една чаша на ден няма опасност да напълнеете. Не­щата стават видими при две чаши дневно.

  • сп. „Здравен журнал”

 

Колко e безопасната доза алкохол?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *