ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Наистина ли жените не могат да мислят като мъжете?

Имат ли основания мъжете да ни упрекват, че не мислим последователно и не можем да анализираме и прогнозираме действителното развитие на събитията, пита в последния си брой сп. „Журнал за жената”.

Голямата разлика е в мисленето

Истина е обаче, че жените и мъжете мислят по различен начин. Мъжкият мозък бързо възприема новата информация, но лявото и дясното му полукълбо работят „на смени“. Затова той може да решава задачите по реда на постъпване, като се концентрира само върху една – тази, която е на дневен ред. Например ако гледа мач по телевизията, прос­то седи и гледа екрана. За разлика от него, жената може едновременно да гледа сериал по телевизията, да говори с приятелка по телефона и да глади. Как успява? Тайната е в това, че по време на бодърстване женският мозък действа едновременно с двете си полукълба, затова дамите мо­гат да възприемат и анализират повече информация от господата. Невинаги обаче успяват да „подре­дят“ различните части на ин­формационния поток по „рафтовете“ в главата си.

Биологичните различия съществуват

Учените са доказали, че мъжкият и жен­ският мозък са различни по структура, и по­точно адамовците имат шест пъти повече сиво вещество от евите. Освен това женският мозък е средно 10 пъти по-малък от мъжкия. Поради тези факти някога се е смятало, че жената не може да бъде умна колкото мъжа.

В средата на XX век обаче този мит е разбит. Психолози установяват, че интелектуалното ниво на човека не зависи от размера на мозъка, нито от количеството сиво вещество в него. Женският интелект не се различава по нищо от мъжкия. Най-високият коефициент на интелигентност (IQ) в света сред жените, офи­циално регистриран в Гинес, принадлежи на „ американската писателка Мерилин Вос Савант – 186, далеч над средностатистическия при мъжете.

Истината невинаги е толкова проста

Майката при­рода обича да се ше­гува, както знаем. Зато­ва понякога се случва мо­зък, който работи на мъжки принцип, да бъде „доставен“ на жена, а типично женски мозьк да се „настани“ в главата на мъж.

 

ТЕСТ: КАКЪВ Е „ПОЛЪТ” НА ВАШИЯ МОЗЪК?

Решете следващия тест и ще разберете. При него няма правилни или грешни отговори, просто избе­рете един от трите варианта.

  1. Представете си циферблат на часов­ник, който показва 3,40 ч. Колко градуса е ьгьлът, който се образу­ва между стрелката на часовете и стрелката на минутите?

А. Трудно ми е да отго­воря

Б . Приблизително 100 градуса

В . Трябва ми транспортир и ще опитам да измеря

  1. Какво правите, когато ви се налага да се ориентирате по карта?

А. Обикновено моля някой да ми помогне

Б. Нямам никакви за­труднения

В. Завъртам я така, че да съвпада с моя поглед върху местността, и тогава се ориентирам

  1. Сплетете си пръстите на ръцете няколко пъти. Палецът на коя ръка винаги оста­ва отгоре?

А. Лявата

Б. Дясната

В. Различно

  1. Как обяснявате пътя до дома си на гости, които идват за първи път у вас?

А. Според това, което им е познато в района, където живея

Б. Рисувам им карта с маршрута

В. Определям им среща и ги водя до дома си

  1. При покупка на нов мобилен телефон как се „запознавате“ с него?

А. Отивам до огледало­то, за да видя дали ми „стои” добре

Б. Изучавам инструкци­ите за употреба

В. Включвам го веднага и ако нещо не ми е ясно, чета инструкциите

  1. На колко години сте проговорили?

А. Според родителите ми много рано, преди годинка

Б. Първата си дума съм казала около 3 годинки

В. Някъде между 1 и 2 годинки

  1. Представете си, че любимият ви казва, че ви напуска. Как ще реагирате?

А. Вдигам скандал, пос­ледван от сълзи и накрая заплахи

Б. Опитвам се да прове­да откровен разговор

В. Никакви истерии или обяснения – взимам си „тайм-аут“ и после об­мислям как да продължа живота си

 

Най-много отговори А: Имате женско мислене

Вашите плюсове: вие сте добра, състрадателна и търпелива, умеете да съпреживявате, разбирате хората. Често постъпките ви са странни и необясними за околните, защото взимате решенията си според вътрешните си усещания. Комуникативна, бързо ставате „наш човек“ във всяка компания. Не обичате конфликтите и се стараете да ги избягвате, понякога с цената на отстъпки и компромиси.

Вашите минуси: липсва ви самостоятелност, боите се да поемате лична отговорност. Ако по стечение на обстоятелствата заемате висок пост, не сте добър ръководител. Не умеете да планирате и систематизирате информацията, прибягвате постоянно до помощници, които с времето започват да ви управляват.

Какво да направите: научете се да се справяте с проблемите си самостоятелно, постарайте се да вникнете в необходимата информация, а не да прехвърляте на околните задачи, които не отговарят на творческата ви натура.

Най-много отговори Б: Имате мъжко мислене

Вашите плюсове: притежавате аналитичен ум, желязна логика и завидно красноречие. „Разчленявате“ всеки проблем, подреждате частите по важност и след това се заемате с решенията. Правите си точни изводи, основани на статистически данни, без да влагате капка емоция. Не вярвате на празните приказки, търсите истината с доказателства. Прекалената ви разсъдливост обаче понякога отблъсква хората.

Вашите минуси: прагматичният ви поглед се вписва идеално в света на роботите, но не и в човешкото общество. Липсват ви гъвкавост

на мисълта, търпимост към обичайните хорски слабости, съчувствие. Трудно поддържате нормални отношения с околните, защото създавате впечатление, че искате да се налагате и не приемате друг за лидер.

Какво да направите: време е да престанете да криете емоциите си зад здравомислието. Опитайте поне един ден да слушате сърцето си, а не разума. Дори да ви се струва безумно, действайте авантюристично, както ви подсказва вътрешният глас, оставете се на „течението“ и внезапното желание, без да анализирате ситуацията.

Най-много отговори В: Имате смесен тип мислене

Вашите плюсове: притежавате гъвкава мисъл и можете да се приспособите към всяка ситуация. Идеалното съчетание на логика и интуиция ви позволява да взимате бързо най-правилните решения. Лесно намирате общ език и с мъжете, и с жените, имате репутация на креативна и нестандартна личност.

Вашите минуси: практически нямате, защото мозъкът ви работи „бисексуално“. Когато се налагат интуитивни решения, защото няма време за анализиране, включва женски режим, и обратно, когато е „необходим обстоятелствена и подробна оценка, действа мъжкият. Е, понякога тези два „полюса“ започват  да спорят и да ви дърпат в различни посоки, но за дребни неща.

Какво да направите: когато сте във „Военно“ положение, вземете си 5 минути почивка, през която превключете на неутрална тема за размисъл. След това претеглете всички „за“ и „против“ на двете гледни точки и ще  приемете правил­ната.


Вижте още как работят женския и мъжкия мозък ?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *