ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Истини и заблуди за диабета

Около 250 млн. души по цял свят страдат от това заболяване. Но ако разбием някои от митовете за диабета и научим основните истини за него, ще ни бъде по-лесно да избегнем появата му, съветва в последния си брой сп. „Журнал за жената”.

Достатъчна е кръвна проба за откриването му

ВЯРНО. Поради тази причина е важно всяка година да ходим на профилактични прегледи при личния си лекар. Той ще ни предпише изследване на нивото на кръвна­та захар на гладно.

Само възрастните xoра са засегнати

ГРЕШНО. Въпреки че диабе­тът от тип 2 се проявява в зряла възраст, това най-често става някъде около 40-ата го­дина. Но данните за възрастта постоянно се изменят – както се изменя и начинът ни на жи­вот и хранене. В днешно време болестта се диагностицира все по-рано.

Съществуват две форми на диабет

ВЯРНО. Диабетът от тип 1 е по-рядко срещан (по-малко от 10% от диабетиците страдат от него). Haй-често се проявява при децата, подрастващите или младите. Той е автоимунно заболяване, при което се разрушават отделящите инсу­лин клетки на панкреаса. А именно инсулинът е хормонът, от който се нуждаем, за да могат клетките или мускулите да се възползват от приетите от организма захари. Единственото лечение: редовни инжекции с инсулин, за да се ком­пенсира липсата му. Диабетът от тип 2 обикновено се появява в зряла Възраст и е в резултат от спада в производството и ефикасността на инсулина. Ако болестта не е диаг­ностицирана навреме, се разбива и нанася сериозни щети на сърдечно­съдовата система (артериите), на бъбреците, на очите…Първоначално се лекува с промяна на ежедневните навици, но може да се наложи и прием на лекарства.

Здравословното хранене ни позволява да намалим лекарствата

ГРЕШНО. Дори понякога е възможно напълно да ги спрем. Храненето и заседналият начин на живот са двата основни фактора, ко­ито имат вина за диабета от тип 2. Ако ги променим в правилната посока, можем до голяма степен да се предпа­зим от появата на заболяването. Но дори диабетът да е налице, винаги е от полза да ревизираме навиците си и така да облекчим състоянието си.

По отноше­ние на храната е добре да избягваме силно захаросаните напитки, мазните ястия, солта. Препоръчително е да увеличим приема на плодове и зеленчуци, а също и да се храним редовно, в точно определени часове.

Диабетът от тип 2 е наследствен

ГРЕШНО и ВЯРНО. При 30-40% от пациентите, страдащи от този тип диабет, наследствената връзка е явна. Наднорменото тегло и зат­лъстяването са сериозни причини за появата на заболяването, а има семейства, които са предразположени към проблеми с теглото. Но проуч­ванията показват, че едва 20% от заболелите от диабет имат в семей­ството си хора с проблемно тегло, а останалите – не. Затова като обобщение може да се каже, че: да, съществува определена генетична комбинация, която мо­жем да наследим и която ни предраз­полага към диабет. Но не е задължи­телно да се разболеем. Най-важното е да водим такъв начин на живот, който да ограничи проявата на фак­тори, отключващи заболяването.

 

*** ДИАБЕТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Една от всеки пет жени е засегната от забо­ляването по време на бременността. Затова едно от изследванията, които трябва да си направят бременните – особено ако страдат от наднормено тегло или са над 35 г., е за диабет.

Не можем да спортуваме, ако сме с диабет

ГРЕШНО. Доказано е, че спортът помага да се предпазим от диабет, защото ни поддържа в добра форма. Той е препоръчителен дори да страдаме от забо­ляването. Полезно е да караме колело, да тичаме В парка, да плуваме. Но е задължително предвари­телно да се консултираме с лекуващия ни лекар: той ще определи не само какво, но и колко да спорту­ваме, за да не застрашим здравето си.

Червеното месо увеличава рисковете

ВЯРНО. Според проучване на специалисти от университета „Харвард“ ежедневната консумация на 100 г червено месо увеличава риска от диабет с 19%. Опасността скача на 51%, ако ядем преработено месо (салами, наденици…). Можем да заменим месото с по-полезни протеини като тези в нискомаслените млечни продукти, ядките или пълнозърнестите храни.

Диабетиците трябва да избягват захарите

ГРЕШНО. Естествено, бързите захари, които се съдържат в безалкохолните газирани напитки и в шоколадовите десерти, не са препоръчителни,, защото те са свръхбогати на калории, които водят до наднормено тегло. Но, противно на общите вярвания, бавните захари или тези с нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, паста, продукти, богати на нишесте, картофи) не са забранени – освен ако не са сготвени с мазнина, което ги прави вредни. Затова – никакви пържени картофи, които са 6 пъти по-калорични от картофите, сварени на пара.

 

Съвети за диета при диабет и контрол на кръвната захар:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *