ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болното гърло – да го топлим или да го охлаждаме?

5 аргумента в полза на студеното

От детските години знаем, че ако ни боли гърло, трябва да го увием с шал и да пием топло мляко. Американците, обратно на нас, лекуват гърлото със сладолед. Кое е правилно?

 

Естествена анестезия

Студеното притъпява болката – това е основни­ят му и най-бърз ефект. Охлаждането на болното гърло с хладки напитки и с консумацията на сладолед действа като анестезия, като намалява чувствителността на лигавицата.

Сладоледът възстановява силите

Възпалената тъкан на гърлото пречи да се пре­глъща всяка храна. Един­ственото изключение-това е сладоледът. Той е студен и приятен, съдържанието му не дразни гърлото, а белтъ­кът и въглехидратите пома­гат болният да възстанови силите си. Първото прави­ло при ангина и настинка е да се смени тежката и груба храна.

Намалява отока

Студеното свива кръво­носните съдове и намалява отока на тъканта, който ни пречи да преглъщаме и да говорим.

Замразява бактериите

Студеното не позволява на бактериите бързо да се размножават, като възпира възпалението да не се раз­простира извън гърлото. При топло болестотворните микроби се активират, простудата се засилва и нараства вероятността от усложнения.

Студът също загрява

Хладният влажен компрес в областта на гърлото усилва притокът на топло. Особе­но ако го обвиете с вълнена

Спазвайте следните правила:

1. Колкото и парадоксално да звучи, наистина може да се лекува гърлото чрез студени напитки. Но това става само в началото на болестта. Ако след първите няколко часа болката не намаля­ва, а обратно – нараства, значи едно: прохладното не помага и трябва да приложите общоприето­то лечение.

2. Не лекувайте със сту­дени процедури децата. Не експериментирайте със студа, ако имате температура над 38 градуса и ви тресе.

3. При симптоматично­то лечение (независимо дали е топло или сту­дено), ако не подейства до три дни, трябва да изясните причината за вашето неразположение. При остър фарингит се използват едни противо­възпалителни препарати, при ангина и бактериал­ни инфекции антибио­тици.

4. Употребата на хлад е отличен метод за зака­ляване на слабото гърло. Правете го обаче, когато сте здрави. Започнете да пиете лайка и невен все­ки ден, като оставите отварата да се охлади. В течение на 2 седмици се научете да пиете студено. Този начин на закаляване е изключително полезен за малки деца.

 

 

5 аргумента в полза на топлото


 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *