ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Повишават ли кръвното налягане болкоуспокояващите?

Оказва се, че приемът на популярни обезболяващи средства може да ви докара не само гастрит или язва, но и хипертонична криза. Особено ако страдате от повишено кръвно налягане. Учени от уни­верситета в Тел Авив стигнали до извода, че причина за хипер­тонията могат да бъдат и някои болкоуспокояващи. Излишно е да напомняме, че високото кръвно е много важен рисков фактор за инсулт, инфаркт и спукване на аневризма.

Причините за негативното въздействие на някои обезбо­ляващи препарати са две:

  1. Има обезболяващи пре­парати, чието странично дейст­вие е именно покачването на кръвното налягане – между дру­гото, това е записано в техните инструкции, но всички знаем, че не се четат подробно, особено ако човек бърза да овладее болката. Кардиолози обясня­ват, че към тези обезболяващи се отнасят парацетамолът и препаратите със съдържание на кофеин – цитрамон, седалгин-нео и други от тази група. Тези лекарства могат да отслабят действието на другите препа­рати, които са ви предписани против високото кръвно. Затова бъдете много внимателни;
  2. Също опасността от аналгетиците за хората с висо­ко кръвно налягане е тяхната токсичност, която се отразява на черния дроб и на бъбреците. Може би не знаете, но именно в бъбреците и надбъбречните жлези се изработват хормо­ните, регулиращи кръвното налягане. И често, особено при младите се случва т.нар. бъбречна хипертония: кръ­воносните съдове са в ред, а кръвното скача. Най-честа причина за това е или възпале­ние, или токсично увреждане на бъбреците. Това може да бъде провокирано от увлечение по аналгетици, същите тези сред­ства с парацетамол или натриев метамизол.

Изследване, публикувано в популярно американско ме­дицинско списание, доказва, че злоупотребата с аналгетици може да доведе дори до такива заболявания като отказ на бъ­бреците и ендокринни тумори.

 

Злоупотреба с обезболяващи: новата наркомания на Америка!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *