Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Никога не си поставяйте сами диагнозата при съмнение за менингит!

Зимата е вече зад гърба ни, но има инфекции, които са типични за пролетния се­зон. Една от тях е менингококовата инфекция. Макар и по-рядко срещана, тази болест е мно­го опасна и за съжа­ление може да дове­де до летален изход. Затова трябва да научите какви са симптомите, какво да предприемете в случай на заразява­не и най-вече – как да не я допуснете. Разбира се, с по­мощта на нашите консултанти.

Болестта може да протича в три фор­ми. Една от тях е да се „маскира“ като обикновена просту­да. На първо време се появяват хрема и болки в гърлото. Понякога болният се усеща много слаб и леко го понаболява глава. Темпера­турата се покачва незначително. На пръв поглед нищо сериозно.

Изразената слабост би привлякла вниманието на специалиста. А също и повишаването на темпера­турата до 38, понякога – до 40 градуса. И още: тежест в очните ябълки, главобо­лието нараства, особено в областта на челото и слепоочията. На болния му прилошава, изчезва апетитът му.

И нещо много типично: изпитва потиснатост и непоносимост към светли­ната. По-късно се появяват по-характерните и познати на всеки лекар признаци на менингита. Но това са само ориентири. В никакъв случай не си поставяйте сами диагнозата. Ако симп­томите на „простудата“ се съпровождат със силно главоболие и психически нарушения – не чакайте, а викайте „Бърза помощ“.

Добрият специалист няма да разчита на кръвно изследване, а ще настоява за бактериологична посявка – намазка от носа и гърлото. Именно това изследване се извършва първо. Ако менингококът вече е проникнал в кръвта, болестта може да се прояви и във вид на кожен обрив. А той може да се „мас­кира“ като алергия, морбили или рубеола. В този случай за точна диагноза се изисква посявка от елементите на обрива.

 

Какво заболяване е менингитът!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *