ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проблеми с бъбреците при бебетата

Неумолимата статистика свидетелства, че заболявания на бъбреците се срещат във всички възрасти – от кърмаческа, до дълбока старост. Откъде се появяват проблемите в организма на бебчето ти?

Никога не бива да пренебрегваш това, че от твоята и тази на личния лекар бдителност зависи дали проблемът ще премине в хроничен. Процентът на бъбречната патология се движи от 5% го 11%.

Кои са рисковите фактори?

Науката засега не може да даде точно обяснение кое предизвиква заболявания на бъбреците, в частност при кърмачетата. Но може да посочи факторите, които провокират раз­витието на едно или друго заболя­ване на отделителната система, така наречените фактори на риска. Ето някои от тях:

Наследственост и порок на вътреутробното раз­витие. До 30% от всич­ки случаи на проблеми с бъбреците при децата са заради вродени заболя­вания. Доказано е, че при малките, чиито ро­дители са боледували от някакво бъбречно забо­ляване, този процент се покачва до 74.

Усложнения по време на бременността и раждането – нарушение на функциите на бъбреците, недостиг на кислород до плода по време на раждането.

Общоинфекциозни забо­лявания.

Стафилококови инфекции, прекарана ангина или фа­рингит.

Неправилна грижа за половите органи на новороденото.

Кога  да посетиш лекар?

Коварството на бъбречните за­болявания се състои в това, че те често протичат без видими изменения в отделителната сис­тема или напомнят на други заболявания. Например пиелонефритьт (инфекциозно-възпа- лително заболяване на бъбре­ците) може да провокира болки в корема, напомнящи на тези при апендицит. Задължително се консултирай със специалист, когато:

● Един от родителите е стра­дал от проблеми в отделител­ната система (пиелонефрит, цистит и др.).

● Детето е прекарало остро възпалително заболяване, ко­ето на пръв поглед дори не е свързано с бъбреците.

По принцип трябва да следиш вни­мателно за състоянието и външния вид на бебето, за да не пропуснеш някои симптоми: отоци (особено по лицето, под очите, подути кле­пачи след сън), поява на дълбоки следи по крачетата, оставени от дрехите, бледост на кожата, болка при уриниране, болки в корема, повишена температура, дори без да е съпроводена с кашлица, хре­ма и др.

И най-важното – не се притесня­вай да питаш личния си лекар за всичко, свързано със здравето на мъника. Не си длъжна да разбираш от цифри, таблици, изследвания. Просто бъди бдителна и не прене­брегвай дори малките подсказки, които ти дава детето.

Нужно е да знаеш…

Ето няколко прости правила, ако се наложи да дадеш урина за анализ на бебето:

За изследване се дава сутрешната урина, само при новороденото във връзка с трудно­стите на събирането може и нощната. Преди да вземеш урината, измий хубаво детето.

Съдинката, в която събираш урината, тряб­ва да е стерилна – измита и изварена. За малкото бебе използвай колектор за бе­бешка урина, който представлява стерилна торбичка със залепващ се отвор. Поставя се така, че бебето да пишка вътре в тор­бичката.

Често родителите си мислят, че ако дете­то е болно и има висока температура – то резултатите няма да са „правилни“ и чакат бебето да оздравее. Това е погрешен подход. Именно когато нещо в организма на детето не е наред и имунитетът е снижен, е важно да се направят изследванията, посочени от педиатъра.

 

  • сп. „Моето дете”

 

 

Хранителни алергии при най-малките

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *