ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вече има и 5-годишни българчета с анорексия!

Здравейте всички от в.,Доктор“! Пиша ви, защото имам сериозен проблем, помогнете ми! Дъщеря мие на 7 години и вече отказва да се храни, защото била дебела. Внушила си е, че трябва да е слаба колкото слаба е приятелката й и ми създава сериозни проблеми. Страхувам се да не стане анорексичка, макар че е още твърде малка. Това възможно ли е?

Лиляна Станилова – Пловдив

 

Вие, уважаема госпожо, е тряб­вало да вземете мерки още щом сте забелязали, че детето отказва да се храни нормално, защото иска да отслабне. Може и да не вярвате, но в медицинската практика вече има петгодишни деца с поставена диа­гноза анорексия. Статистиката за България също е безмилостна – през миналата година поне сто деца на възраст между 5 и 7 години са били настанени в болницата именно пора­ди това, че са започнали да развиват анорексия. Моето лично мнение, породено от разказите на многото родители, с които контактувам, е, че децата им най-често страдат от хранителни разстройства. А това е началото на всяка анорексия. Но парадоксът при децата в България е, че в последно време все повече от тях страдат от затлъстяване, а и процентът на анорексиците продъл­жава да расте. Очевидно децата ни не се хранят здравословно и имат големи пропуски в създаването на полезни навици, за което голяма вина имат техните родители. Участвала съм в редица проверки по детските заведения и знам, че повечето от децата се хранят нездравословно. В момента в детските градини и училищата плодовете, зеленчуците, рибата и варивата са крайно недос­татъчни, а те са особено необходими за правилното развитие на детския организъм. Как може да се преодолее проблемът? То е ясно, като се вземат необходимите мерки от страна на родителите и на държавата, която трябва да осъществява постоянен контрол върху детските и учебните заведения.

 

Как се живее с дете, което е болно от анорексия?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *