ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли да се предусети появата на вертигото?

Вече съм на 85, а никога не съм чувала, че има болест, ко­ято се нарича вертиго. Сега лекарят ми казва, че съм болна от това заболяване. Кажете ми как да се справя с него?

Ангелина Вакрилова – Пазарджик

 

Вертигото е световъртеж, който е резултат от нарушение на функцията на вестибуларната система. Заболяването може да бъде предизвикано при засягане на периферните вестибуларни структури, каквито се явяват слухово- вестибуларният нерв,мозъчният ствол или малкият мозък. В зависимост от вида на вестибуларното нарушение вертигото се съпровожда от редица допълнителни симптоми. Например:

  • неясно зрение или двойно виждане;
  • умора, слабост, главоболие, сърцебиене;
  • невъзможност за концентриране;
  • нарушено съзнание, смущения в говора, мускулна болка;
  • гадене и повръщане, изпотяване, намалена когнитивна функция;
  • свръхчувствителност към бляскащи светлини и шум.

Различни са причините са възникване на световъртежа. Може да бъде дегенерацията на вътрешното ухо, което обикновено се случва при възрастни хора, инфекции на ухото, прием на алкохол и на някои лекарства като антибиотици, антидепресанти и др. Често се случва на хора, които участват в производството на токсични вещества като олово, живак, калай. Заболяванията, които най-често се съпровождат със световъртеж, са ендокринни (хормонални) заболявания, неправилното и недостатъчното хранене.

Най-често виенето на свят се появява при заболявания на главния мозък, инсулт, тумор, мигрена, епилепсия, склероза, травми по главата и шията. Затова при остър пристъп на световъртеж, особено ако е съчетан с нарушения на говора, слабост в крайниците, раздвоение на образа или други разстройства на сетивата, е наложително спешно да се извика лекар. Важно е диагнозата да бъде установена правилно, за да бъде лечението ефективно.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *