ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви рискове крие операцията на хипофизата?

Здравейте, съпругата ми е силно притеснена, защото й поставиха диагноза тумор на хипофизата, като й препоръчаха да се оперира. Какви рискове носи тази операция?

Георги Маринков – село Труд, Пловдивско

Имате две възможности за лечение – медикаментозна и хирургическа. По принцип за предпочитане е по-големите образувания да се оперират, защото има опасност от при­тискане на околните тъкани. Операцията се извършва  с нова, съвременна неврохирургична техника.

Това е специална апаратура, чрез която се прониква в основата на носа през единия от синусите. По-рано се оперираше през черепа, но сега вече това не се прави. В голяма част от случаите операциите са успешни, но са възможни и случаи на усложне­ния, свързани със засягане на околните тъкани.

Медикаментозното лечение е много напреднало. По-рано се предписваха лекарствата бромокриптин или парлодел, от които се вземаха най-малко по три таблетки дневно. А това бодеше до сериозни странични ефекти като гадене и повръ­щане. Напоследък в лечебната практика се използва лекар­ството достинекс. То има мал­ко странични действия. Също така е с т.нар. депо действие и се взема 1-2 пъти седмично. С малки дози от него се норма­лизира нивото на пролактина. Доказано е, че при по-продължително лечение туморът може напълно да се свие. Въпросът е колко дълго време да се полз­ва? Доказано е, че лечението трябва да бъде продължително и зависи от това дали туморът рецидивира.

Ендоскопски ендоназален подход – минимално инвазивна мозъчна операция:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *