Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наистина ли децата са най-застрашени от лимфогрануломатоза?

При лимфогрануломатоза първо се засягат шийните лимфни възли

Тьй като в детска въз­раст шийните лимфни възли се увеличават при много заболявания, това не предизвиква особена тре­вога нито у лекарите, още по-малко у родителите. Естествено, назначават се топлинни процедури и антибиотици.

Понякога след такава намеса възлите намаляват размерите си за известно време, което още повече усложнява ситуацията. За­щото тук пак и родители­те, и лекарите въобще не подозират, че е възможно да се развива злокачествен тумор. В повечето случаи без някакво специално лече­ние лимфните възли, макар и бавно, но пак увеличават размерите си, понякога дори се слепват един с друг. И тъй като в първите етапи от заболяването състоя­нието на детето е добро, дълго време то не получава необходимото лечение. А между другото заболяване­то прогресира, в процеса се въвличат и другите групи лимфни възли.

Възможно е да се присъ­единят т.нар. симптоми на интоксикацията: безпричин­но покачване на температу­рата, повишено изпотяване (особено нощем), отслабва­не и по-рядко кожен сърбеж. ПРИЗНАЦИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА ПОДСКАЖАТ ЗА ТОВА ЗАБОЛЛВАНЕ

И ако лекуващият лекар не обърне внимание, вие сами можете да го насочите към евентуалната диагноза.

Най-често от лимфогрануломатоза заболяват деца на възраст от 4 до 6 и от 9 до 10 години, защото през тези периоди от детство­то в лимфната система на детето се случват най-сериозните физиологични из­менения. Затова лимфните възли стават уязвими към въздействието на някакъв фактор, предизвикващ за­боляването. Съществуват много теоретични пред­положения, но, както и при повечето злокачествени тумори при децата, причи­ната за тяхното възникване е неизвестна.

Момченцата заболяват три пъти по-често от мо­миченцата.

За разлика от възпали­телните заболявания на лимфните възли, увеличе­ният при лимфогрануломатозата възел (или възли) е съвършено БЕЗБОЛЕЗНЕН ПРИ НАПИПВАНЕ.

А кожата върху него въобще не е променена. Не се забелязва u повишена температура над самия възел.

На родителите се пред­лага пункция, ако лимфният възел на детето остава увеличен повече от месец, без да има налице някакви заболявания като ангина, кариес, фурункули и прочее. Пункцията се изпълнява амбулаторно, не е по-болез­нена от обикновено боцкане с игла. Опитен лекар или ще заподозре диагнозата, или ще я отхвърли. Ако тя се потвърди, детето се из­праща на изследване в спе­циализирано отделение за окончателно установяване на диагнозата и прилагане на необходимото лечение.

Още за лимфната система на човека…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *