ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инфекции провокират перикардита!?

  • Това е много остро възпалително заболяване на сърдечната обвивка. А перикардът предпазва сърдечния мускул
  • Не само грипът, но най-баналната простуди са опасни

Най-различни инфек­ции, предизвикани от вируси, бакте­рии и гъбички, са сред основните причинители на перикардита. И още: ревматоиден артрит, ревматизъм, инфаркт на миокарда, токсоплазмоза… Понякога перикардит може да се развие и след прием на някои лекарстве­ни препарати.

Не само грипът, но и баналната респираторна инфекция могат да прово­кират развитие на тази болест. Затова лекарят, а и самият болен често не обръщат внимание на първите симптоми на бо­лестта. Човек си мисли, че не е напълно оздравял от простудата или ин­фекцията, чувства се слаб и изтощен, с някакви не­определени болки в сър­дечната област. Но зад тези външни и не толкова тревожни симптоми може да се крие много сериозно заболяване.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОТКРИЕ БОЛЕСТТА ПО КРЪВНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ?

При сухата форма се появяват болки в гърдите, при влажната – задух и слабост. И още…

Това е най-коварното. При общоклиничните из­следвания на кръвта и урината не се откриват дос­татъчно доказателства за поставяне на диагноза­та перикардит. В редица случаи това заболяване се открива чак след ЕКГ и рентгенография на гръд­ния кош. Но на ранен етап от заболяването дори и тези изследвания невинаги позволяват да се постави диагнозата. Затова внима­телното преслушване от опитен кардиолог често се оказва най-точният метод за диагностика. Преди да изброим симптомите, ще отбележим, че има два варианта на протичане на тази болест. Първият е сух перикардит, вто­рият – влажен, когато в перикардната кухина се събира течност. Основен признак при сухия перикар­дит е болката в областта на сърцето, засилваща се при дълбоко вдишване. Запомнете това, че бол­ката е свързана именно с дишането. Споменаваме го, защото при стенокар­дия и инфаркт болката не е свързана с дишането, по този начин Можете сами да различите симптомите.

Останалите симпто­ми: повишена температу­ра, сърцебиене, главозамайване – те най-често са обусловени от основното заболяване, вследствие на което се развива перикар­дитът.

При влажния перикар­дит болки няма, а симп­томите, за съжаление, се проявяват доста късно във вид на задух, слабост и хипотония. Тогава паци­ентът спешно се вкарва в интензивното отделение и се поставя на системи.

ВНИМАНИЕ!

Ако след прекаран грип, респираторна инфекция, пневмония или дори само преохлаждане усетите болки с неопределен характер В областта на сърцето, непременно се обърнете към специалист. Това, което трябва да знаете, е, че тези болки се засилват в легнало положение и намаляват при наклон напред. Болният получава сърцебиене, слабост, по­вишава се кръвното му налягане.

Вижте още…какво е сърдечен удар?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *