ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Херпесният вирус е опасен за бебето

Здравейте, имам поставена диагноза херпес симплекс, не по генитални­те области, а в задната част към кръста. След посещение на доста лекари се консултирах с един професор, който ми каза, че този херпес ще започне да се появява по-често и ме насочи към Инфекциозна болница в София за ваксина. Оказа се обаче, че професорът, които правел ваксината, се бил пенсионирал и не я изготвяли вече. Това заболяване ме мъчи вече трета година. Няма опре­делен фактор, при който да се появява. Посъветвайте ме как да се справя с този проблем? В момента съм бременна. Това ще повлияе ли на плода?

Димитрина Личева – София

Обикновеният херпес е инфекци­озно заболяване, което се причинява от два вида вируси – херпес симплекс вирус тип I и тип II. Характерно за тези вируси, както и за останалите херпесни вируси, е склонността им да преминават в латентно състояние в организма и наново да се активират при спад в защитните сили на органи­зма. Тези вируси се характеризират и с множество различни механизми за разпространяване на инфекцията от човек на човек. Заболяването може да протече под много разнообразни форми, но най-често се изявява като характерни увреждания по кожата и лигавиците. Кожният херпес, от който страдате и вие, протича най-често като белезникави мехурчета, които бързо се разпукват и превръ­щат в болезнени язвички по кожата.

За първичен херпес се говори при първия контакт на организма с херпесния вирус. При това често не се наблюдава специфична клинична изява и имунната система на организма произвежда специфични защитни бел­тъчни молекули-антитела, които са насочени към вируса.

Вие обаче питате съществува ли риск за плода при развитие на херпес по време на бременност? Но­вороденото може да бъде заразено от болна майка по няколко начина. Това може да се случи преди, по време на и непосредствено след раждането. В по-голямата част от тези случаи причинителят е тип II на херпесния вирус. Има напълно реален риск за тежко увреждане на новороденото с развитие на висока температура, кожни увреждания по цялото тяло, засягане на очите, бъбреците, черния дроб и далака, както и на нервната система с гърчове и кома. В такива случаи смъртността е висока. За­това трябва да знаете, че по време на бременността не е желателно да провеждате лечение, освен ако не се касае за много тежка инфекция. По от­ношение на въпроса ви за ваксините, отдавна вече не се счита, че е уместно приложението им.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *