Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 причини, поради които е добре да „пиете”…оцет

Веднага ще отбележим, че предпочитаните в народната медицина видове оцет са само два – ябълков и плодов.

  • Той помага за отслабва­не. Японски учени са уверени, че оцетът „задушава“ мазнините. Действайки на генетично ниво, той активизира работата на ге­ните, отговарящи за окисляване на мастните киселини и стапяне на белтъчините, като по този начин генерира енергия. Изслед­ване върху лабораторни мишки потвърдило хипотезата на спе­циалистите. Тези плъхове, които били хранени с храна, в която има добавен оцет, отлагали с 10% по-малко мазнини от останалите.
  • Понижава нивото на захар в кръвта. При употреба на оцет глюкозата се всмуква по-бавно в кръвта. Затова, ако обичате сладичко и искате да бъдете във форма, е нужно редовно да пиете трапезен оцет, разреден с вода. За да се понижи съдържанието на захар в кръвта с цели 42%, е дос­татъчна само лъжичка и половина от тази подправка, която придава достатъчно пикантен вкус на едно стандартно ястие.
  • Снема чувството на умора по време и след спортни занима­ния. Оцетът помага на мускулите по-дълго време да останат в то­нус, защото изкарват млечната киселина от организма. Именно заради нея по време на тренировки човекът чувства физическа бол­ка, която го принуждава да спре упражненията. В същото време оцетът помага да се отпусне­те след заниманията. Няма да усещате така силно обща умора след спортуването, ако добавяте в питейната си вода 1-2 супени лъжици оцет.
  • Убива бактериите вустната кухина. Ако всеки ден в продълже­ние на две-три седмици сутрин си изплаквате устата с разтворен във вода оцет (1:1), неприятният дъх ще изчезне, а зъбите ви ще станат по-бели и по-здрави.
  • Стабилизира храносмила­телните процеси. Оцетът бук­вално изпълнява ролята на анти­биотик. Затова, ако усещате, че храната не е съвсем преработена в стомаха ви и смятате, че би могла да предизвика инфекция, разтворете супена лъжица оцет със същото количество вода и погълнете две глътки от тази течност. Така ще убиете вред­ните микроби и ще се избавите от проблемите със стомаха. Този разтвор помага и при чревни спазми. Оцетът е полезен и за профилактика на неправилното храносмилане. Ако ви се налага след два часа да присъствате на работен обяд, или въобще на някаква трапеза с вкусни обилни ястия, изпийте чаша топла вода, в която предварително сте из­сипали чаена лъжичка мед и пак толкова оцет. Така ще избегнете подуването на корема.
  • Оцетът преустановява хъл­цането. Киселият му вкус наисти­на успокоява стомаха.
  • Той избавя от схващания и конвулсии през нощта. За да отстраните този проблем, е достатъчно всяка вечер преди да си легнете да си приготвите след­ния разтвор: чаша вода, 2 супени лъжици ябълков или гроздов оцет и чаена лъжичка мед.
  • Прочиства носа и гърлото. Вие можете да се отървете от хремата не само с помощта на лекарства, но и с народни сред­ства. Нужна ви е само една чаена лъжичка оцет, разтворена в чаша топла вода – това е всичко, за да ускорите процеса на изтичане на слузта от носните проходи. Приготвяйте си този разтвор по няколко пъти на ден. Изпивайте го, докато водата още е топла. Можете да предотвратите и ангината, като изплаквате гър­лото си с разтвор на основата на ябълковия или гроздовия оцет – киселата среда убива бактериите. Пропорциите – 50/50 – смесете го с топла вода и изплаквайте гърлото си на всеки час, докато болката и паренето изчезнат.

ВНИМАНИЕ!

Ябълковият, както и другите видове оцет се смятат опасни за хора, които имат нарушена обмя­на на солите на пикочната киселина. Всички видове оцет са противопоказани при язва, гастрит, остър и хроничен хепатит, остър и хроничен нефрит.

Подправките могат да бъдат лекарство, но и…отрова!

Вижте още за лечебната сила на билките…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “8 причини, поради които е добре да „пиете”…оцет

  1. Диан каза:

    Жалко , аз обичам да пия оцет, но само винен.
    Ябълков не харесвам , защото няма специфичния аромат на вино. Чел съм че винения оцет не е полезен,но пък само той ми харесва- и за салати и за пийване .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *