Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сода бикарбонат – скъпоценният бял прах

Сода бикарбонат , която всички наричаме просто сода, е сред най-популярните домашни средства за преодо­ляване на различни нераз­положения.

Тя е евтина и може да се купи нався­къде. Ползите й за домакинството са отдавна известни, но все по-често се връщаме към нея и в качеството й на средство за под­държане на добра форма и здраве.

Най-известен е нейният противокиселинен ефект, който се дължи на свойството й да прихваща йоните, които създават кисе­линна среда, и да ги неутра­лизира. Това може да стане и при вътрешна употреба (през устата) и чрез локално приложение върху кожата и ли­гавицата. Содата играе роля на „буфер“ между съставките на киселините и основите в организма.

Улеснява храносмилането

Ако се приеме преди хранене, содата подобрява храносмилането чрез алкализиране на стомашната среда, която има естествена киселинност. Два часа след хранене пък тя по­мага при киселинен рефлукс, но облекчението е само временно.  Ако този проблем продължава, би трябвало да се прибегне до редовна упо­треба на противокиселинни лекарствени препарати.

Със сода бикарбонат лес­но се премахва лошият дъх, дължащ се на ферментацията на погълнатата храна. Разтворете половин чаена лъжичка в голяма чаша вода и я изпийте.

Избелва зъбите

Понеже е леко абразивна, тя може да се използва за по­чистване на зъбите. Всъщност содата не избелва така, как­то например кислородната вода, а почиства в дълбочина и полира зъбния емайл. Най- добре й се поддават петната от различни храни, жълтевината от тютюнопушенето и зъбния камък. Но за всекидневна употреба вместо сода бикарбонат най-добре използвайте специална паста за зъби, която съдържа премерено количество от нея. Трудно е да прецените колко сода да сложите върху четката за зъби, а това води до риск да увредите  зъбния емайл при по-енергично четкане. Не го правете по-често от два пъти седмично.

Действа против гъбички

Содата пречи на развитие­то на гъбички, тъй като микoзните заболявания се разпространяват най-добре в кисела среда. Тя помага и на за­сегнатите места но кожата представлява ефикасно допълнение към лечебните помади.

При гъбички в устата може да се прави гаргара с половин чаена лъжичка сода, разтворена в чаша вода Продължете с процедурата още няколко дена след изчезването на гъбичките, за да се предпазите от рецидив. Този разтвор помага и превантивно при инхалации с кортикоиди, от които също може да се появи такъв проблем. При гъбички по кожните гън­ки и между пръстите на кра­ката направете разтвор от 14 г сода за 1 литър вода и мийте с него засегнатите участъци. След добро подсушаване се нанася предписаното лекар­ство.

При вагинална микоза можете да използвате специални сапуни, съдържащи сода бикарбо­нат, които променят локално стойността на рН. Винаги правете този тоалет като допълне­ние към вагиналните таблетки, предписани от лекаря.

Содата не е за всеки!

Вътрешната употреба на содата е неподходяща за хора, страдащи от високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност или задържане на вода в организма.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Сода бикарбонат – скъпоценният бял прах

  1. РАДА каза:

    НАИСТИНА, СОДАТА НЕ Е ЗА ВСЕКИ. ПИЕХ СОДА С ЛИМИН ЗА АЛКАЛИЗАЦИЯ НА ОРГАНИЗМА. ЗАБЕЛЯЗАХ, ЧЕ ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ СЕ СЪБУЖДАМ ПОДПУХНАЛА. ВЗЕХ ДА КАЧВАМ И КРЪВНОТО.ПРОЧЕТОХ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО ВЪВ ВАШАТА СТАТИЯ И РАЗБРАХ КЪДЕ МИ Е ГРЕШКАТА. СЕГА НАБЛЯГАМ НА ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ С ПОВЕЧЕ СУРОВИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПИЕНЕ НА ДОСТАТЪЧНО ВОДА ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ТОКСИНИТЕ, ПРОЧИСТВАНИЯ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И ЧЕРНИЯ ДРОБ. ДЪЛБОКОТО ДИШАНЕ МИ ПОМОГНА ЗА СВАЛЯНЕ НА КРЪВНОТО, А ТОВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПОМОГНА ЗА АЛКАЛИЗАЦИЯТА.

  2. вера каза:

    Мой близък дълги години пиеше сода при киселини , но от както готвят гозбите със зехтин-няма киселини, освен това съм чула ,че честото пиене на сода изтънява стените на червата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *