ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Помагат ли витамините срещу умората?

Понякога, когато се почувства­ме отпаднали, бързаме лесно да преодолеем проблема чрез ком­бинирани витамини. Могат ли наистина да ни помогнат?

Физическа и психическа умора

Физическата умора се чувства през деня и намалява след нощната почивка. Психическата е по-неуловима. Тя се по­явява при свръхнатоварване и стрес, нараства през деня, ала не се повлиява от нощния сън. По парадоксален начин може да изчезне при занимания, които всъщност са натоварващи – доказател­ство, че се поражда „в главата“.

Пречи ли умората на съня?

Странно, но да. Често тя се съпровож­да с трудно заспиване, неспокоен сън, дори безсъние. Възможно е умората да се проявява още с прекалена емоционалност, безпокойство, упорит песимизъм или с физически симп­томи като свито гърло, сърцебиене, зрителни и храносмилателни про­блеми (спазми в червата).

Изморяват ли някои заболявания?

Инфекциите и в частност вирусните инфек­ции са изтощителни за организма, който изразходва много енергия, за да се справи с тях. Затова след прекаран грип, хепатит или дори херпес дълго време се чувстваме отпаднали. Умората съпътства и някои заболявания на щитовидната жлеза, бъ­бречната недостатъчност, онкологичните заболявания и сериозните неврологични проблеми като множествена склероза и болестта на Паркинсон.

За какво служат витамините от група В?

Витамини В1, В2,ВЗ (РР) и В6 участват в химически реакции, които са част от процеса на производ­ство или използване на протеините и захарите, тоест на източниците на енергия. Витамини В9 и В12 са необходими за об­разуването на червените кръвни телца, които имат нужда също от желязо, влизащо в състава на хе­моглобина.

Как действа магнезият?

Този минерал участва в повече от 300 ензимни ре­акции в организма. Една от основните му функции е регулирането на навли­зането на калция в клет­ките. При стрес и физиче­ска умора техните нужди от калций нарастват. Това води до повишена „кон­сумация“ на магнезий и следователно той трябва да бъде набавен чрез хра­ната или като хранителна добавка.

Витамин С против инфекции

Той е важен хранителен елемент, които се използ­ва при умора. Стимулира производството на интерферон, необходим за пре­дотвратяване на разпрос­транението на вирусите в организма. Необходим е за здрави бели кръвни клетки и тяхното произ­водство на антитела, по­мага на тялото в борбата с бактериални и гъбични инфекции. Витамин С е и важен витамин антистрес, необходим за произ­водството на достатъчно хормони в надбъбречната жлеза.

Витамин Е за здрава имунна система

Желателно е да се използва от хора, които страдат от анемия. Подобно на витамин С и бета ка­ротин, витамин Е е важен антиоксидант. Той предпазва клетки­те от разрушителните ефекти на замърсителите от околната среда. Витамин Е е важен хранителен елемент за предотвратяване на анемия. Среща се в изобилие в пшеничните зародиши, ядките, семената, както и в някои плодо­ве и зеленчуци.

Витамин А за повишена Т-клетъчна активност

Т-клетките помагат в борбата с инфекциоз­ните заболявания. Витамин А допринася и за здравето на тимусната жлеза, която играе важна роля за поддържане на добра имунна система. Тъй като витамин А е необходим за нормалното производство на червени кръв­ни клетки, той помага за предотвратяване на умората, причинена от анемия.

 

 

На какво се дължи непрекъснатата умора?  

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *