Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сладкият корен е сред най-древните билки

Названието на това популярно бобено рас­тение идва от слад­кия му вкус. Билката е много популярна както в Азия, така и в Европа заради силния си отхрачващ ефект.

Използва се при направата на много отвари против кашлица, особено за деца. За първи път за лечебните свойства на билката се спо­менава в древния пътеводи­тел в китайската медицина „Трактат за тревите“, написан 3000 години преди новата ера. И тогава, и сега коренът се включва в състава на множе­ство лекарства. В Тибет смятат, че в сладкия корен се крие тайната на дъл­голетието и той „подпомага появата на шестото чувство.“ Билката била широко полярна в Асирия и Шумер, от­където растението се разпрос­транило и в Древен Египет, а оттам и в Европа. В Индия използвали билката при лечение на различни очни болести и дори като средство за подобряване на зрението. Коренът повлиява добре ра­ботата на различни системи в организма, в това чисто сър­дечносъдовата и нервната.

В корейските рецепти слад­кият корен е включен в със­тава на лекарствата за бор­ба с туберкулозата, както и при терапията на различни нервни заболявания и захарен диабет.

В българската народна меди­цина сладкият корен е изклю­чително популярен. Хората го наричат още и женско биле, което е известно със своето успокояващо и противо­възпалително действие. Екстрактът от билката притежава антихистаминни и антиалергични свойства, регу­лира водно-солиевия обмен. Сладникът, както наричат още сладкия корен у нас, действа като стимулант на надбъбречната кора и панкреаса. Лю­бопитното е, че Русия преди 120 години е била основен из­носител на билката за цяла Европа.

През 80-те години на XX век британските изследователи открили ново свойство на сладкия корен. Включили го като основна съставка на препарат за лечение на язва на стомаха и на дванадесето­пръстника.

В традиционната медицина екстракт от билката присъст­ва в повечето сиропи за вся­какви видове кашлица. С годините все повече се раз­ширява сферата за използването на сладкия корен. Скоро той започна да се използва и в гастроентерологията, при комплексна терапия на остри и хронични заболявания на ухото, носа, гърлото, както и в стоматологията. Най-новото приложение на женското биле е в козметика­та, тъй като коренът съдържа натурални компоненти, които имат моментално въздейст­вие при възпалена и зачер­вена кожа. До голяма степен неговото въздействие върху епидермиса напомня това на кортизона, но няма неговите нежелани ефекти.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *