ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Правилно хранене вместо лекарства при високо кръвно налягане

„Пак ми вдигнаха кръвното!“ Доста често чуваме тази реплика. За съжале­ние, високото кръвно налягане е сериозно и доста разпрос­транено заболяване, което обаче можем да контролираме и с помощта на здра­вословен хранителен режим.

Ето какво ни съветват водещи американски специ­алисти – лекари и природолечители:

Поддайте се на магията на водата

Препоръка №1 на редица природолечители за пони­жаване на високото кръвно налягане е да изпивате 15 чаши вода на ден. Водата отпуска организма и артери­ите, а стесняването на арте­риите е основната причина за високо кръвно налягане. Вярно, че 15 чаши са много. Затова изпивайте по една на всеки час от деня.

Изхвърлете солта от тялото

Много е важно да понижите нивото на натрия в организма си, защото този минерал по­вишава кръвното при хората, които са чувствителни към него. Но за целта не е нужно да се подлагате на безсолна диета. Вместо това увеличете приема на калий. Калият и натрият са скачени съдове – колкото по-висок е приемът на калий, толкова по-ниски са нивата на натрий. Препоръчва се да изяждате по 2 банана на ден (които са богати на калий) и 5 порции други плодове и зеленчуци. (Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на фибри, които също понижа­ват кръвното налягане.) Ос­вен бананите други богати на калий плодове са кайсиите, фурмите, пъпешът „Медена роса“, кивито, мангото, нектарините, динята, авокадото, портокалите, папаята, нарът, стафидите.

От зеленчуците изберете листно цвекло, целина, спа­нак, магданоз, кресон, цико­рия, алабаш, броколи, дома­тен сок, краставици, цветно зеле, аспержи, артишок, картофи, сладки картофи и тиквички.

Ако имате бъбречна недос­татъчност, високите нива на калий могат да ви навредят. Затова се консултирайте пър­во с вашия лекар!

Скълцайте повечко чесън

Научните изследвания по­казват, че чесънът – пресен или екстракт, понижава кръвното налягане. Затова яжте го често и по много – минимум по 2-3 скилидки на ден. (Можете да се отървете от миризмата на чесън, като сдъвчете няколко листенца пресен магданоз.) Но тъй като от чесъна може да имате про­блеми със стомаха, лекарите препоръчват екстракт.

Вземете от риба­та мазнините, от които се нуждаят артериите

Първо, трябва да ограничите наситените мазнини, които увреждат артериите – тоест червените меса и млечните продукти. Същевременно на­блегнете на Омега-3 мастните киселини, които пък ще си набавите от студеноводни риби. Яжте риба всеки ден, дори 2 пъти на ден. Някои от най-богатите риби на Омега-3 мастни киселини са скумрия, сардина, лефер, сьомга, барбун херинга и сладководна пъстърва.

 

 

 Как да не „пенсионираме” сърцето

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *