ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

12 начина да си помогнем без хапчета при главоболие

Болките в главата често се дължат на стрес, липса на движе­ние, нездравословно хранене. Но преди да посегнем към лекар­ствата, можем да си помогнем с алтерна­тивно лечение.

Когато обаче болките в гла­вата са чести или продъл­жителни, трябва да отидете на лекар и да откриете какво не е наред. Има болести, при които не можем да се справим без лекарска намеса – мигрена, възпаление на мозъчната кора, мозъчни тумори или инсулти. Разбира се, най-често се касае за безобидна болка вследствие на напрежение в мускулите или на промяна на времето. Покачването на температурата навън с 5 градуса повишава риска от главоболие със 7,5 %. Други причини могат да са алкохол, инфекции като простуда или синузит, обез­водняване или високо кръвно налягане. Предлагаме ви 12 съ­вета как да си помогнете сами.

1. Aкyпpecypaтa облек­чава болките.

Има три ос­новни точки, които трябва да активирате с леко натис­кане по 3 минути. Натиск с палец и показалец в средата на носа. Натиск с показа­лци във вдлъбнатината зад ушите. Масаж с показалец и среден пръст на точките над средата на веждите. Правят се многократно през деня.

2. Студът стимулира кръвоснабдяването.

Мнозина от пациентите с главоболие чувстват облекчение при лек температурен шок. Сложете натрошени кубчета лед в найлонова торбичка и я Задръжте за най-много 1 минута върху челото, слепоочията и на тила. Повторете след пауза от три минути. Кръвоснабдяването се подобрява, болката отслабва.

З.Упражнения при напре­жение и схващане на мус­кулите.

Действат на принци­па на напрягане и отпускане на мускулите. Винаги при напрягане вдишвайте, при от­пускане издишвайте. Можете да правите всяко упражнение като профилактика три или четири пъти дневно или когато усетите начало на болка.

А. Слагате ръцете на челото. Накланя­те главата леко напред и притискате в дланите. Дланите оказват съпро­тива, но неподвижна. След 15 секунди отпускате.

В. Сключвате ръце зад тила и леко притискате главата. Същевременно главата отвръща с лек натиск назад.

С. Извъртате глава наляво, дясната ръка е върху дясното слепоочие. Натис­кате с глава към ръката и отпускате. .Повтаряте от другата страна.

4.Повече течности предотвратяват главоболието.

Мозъкът ни реагира много остра загубата на течности. Кръвта става гъста, отслабва снабдяването на клетките с кислород. Тялото ни се нуждае от 1,5 до 2 л вода дневно. Най-добре вода, богата на маг­незий, полезна е при главоболие. Хапвайте ядки и стафиди те също съдържат магнезий.

5. Гимнастика срещу болките.

Леката гимнастика на лицевите мускули може да спре започваща болка в главата. Набръчкайте чело, задръжте за секунди. Отпуснете. Повторете общо 10 пъти. Присвивайте очи, като едновре­менно с това, свивате раменете към ушите. Задържате за малко и отново широко отваряте очи и отпускате рамене. Повтаряте 10 пъти всичко.

6. Топлината отпуска мускулите.

Сложете затоплена торбичка с морска сол на тила. Можете да си направите и масаж с топлата струя на сешоара за три минути – с въртеливо движение духате на вра­та, раменете и тила. Или се потапяте до врата в топла вана – 39 градуса. Добавете

соли с розмарин, ще усилите ефекта.

7. Масаж е ментово масло.

Слагате няколко капки ментово масло на слепоо­чията и масажирате с кръгови движения на върха на пръстите. Много изслед­вания са показали, че ментовото масло облекчава болките. То стимулира сен­зорите за топлина и отпуска мускулите.

8.Топли бани за краката подобряват кръвообращението.

Сипвате топла вода (около 35 градуса) в леген и потапяте стъпа­лата до кокалчетата. Доливате непрекъсна­то гореща вода, докато стигне до 45 градуса.

9. Магнезий и витамин В

Магнезият отпуска мускулите. Съдържа се в пълнозърнестите продукти, зелените зеленчуци и в ядките. Витамин В 2 (рибофлавин) при висока концентрация помага за мигрена. Съдържа се във карантията, в зелето, ма­ята, гъбите и пълнозърнестите продукти.

10. Движението забавя пристъпи­те.

Всички изследвания потвърждават ползата от движението. Ако редовно спор­тувате, т.е. поне два пъти седмично тичате, плувате или карате колело, ще снижите честотата на пристъпите на мигрената. Помага и една разходка на чист въздух.

11. Йога за пръстите на ръцете.

Упражнението е от индийската медици­на, важно е и дишането. Седнете удобно. Притиснете един срещу друг палците, показалците и средните пръсти на двете ръце, а безименните сгънете. Изпънете малките пръсти. В тази позиция вди­шайте и издишайте 20 пъти дълбоко.

12. При пристъп на главоболие затоплете бързо дланите си в топла вода – 39 градуса, за 10 минути, докато се зачервят леко.

При много пациенти болката спира, веднага.

 

 

Какво още трябва да знаем за главоболието

 

 

Ако имате проблеми със съня, стреса, умората и главоболието – НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *