Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На какво се дължи непрекъснатата умора? – част 2

Понякога със съ­буждането се чувстваме измо­рени. Причините за оплакването могат да са различ­ни. Предлагаме ви няколко, за които трябва незабавно да намерите реше­ние.

Един от начините да пре­дотвратим състоянието на хронична умора е да се научим да разпознаваме при­знаците на леко изтощение и да вземем мерки веднага. В случай че безсилието не се дължи на заболяване, реше­ние е да започнете редовни физически упражнения. Това подобрява притока на енер­гия. Достатъчно е за целта да се покара велосипед в продъл­жение на 20 минути на средна степен. Ако спортувате дори само три пъти седмично за толкова кратко време, няма да се оплаквате от умора. Ви­жте какво може да предизвика постоянна умора.

част 1

Скрита инфекция на уринарния тракт

При инфекция на пикочните пътища обикновено се усеща пареща болка при уриниране. Другият симптом е чести пози­ви по малка нужда. Не винаги обаче уринарните инфекции имат явни разпознаваеми признаци. Понякога именно постоянното чувство наумора е сигнал за проблем в отдели­телния тракт. Изследването на урината е сигурен начин да се разбере за наличието й. Инфекцията на пикочните пъ­тища се поддава на лечение с антибиотици. С отстранява­нето й ще изчезне и чувството на постоянна умора.

Хипотироидизъм

Щитовидната жлеза контро­лира обмяната на веществата в организма и скоростта, с ко­ято се освобождава енергия от погълнатите калории. При проблем с щитовидната жле­за метаболизмът се забавя и обикновено се наддава на тегло без обяснима за нас причина. Изследването на щитовидни­те хормони ще покаже дали жлезата функционира нор­мално. При дефицит на щи­товидни хормони приемът на таблетки решава проблема с липсата на енергия.

Хранителна алергия

Според специалисти алергии­те към хранителни продукти, когато засегнатият не е в те­чение, че има такъв проблем, водят до хронична умора. Чувството на изтощение се появява след хранене. Подобна липса на сили се наблюдава и при непоносимост към хра­ни. Симптомите и на двете състояния не включват само поява на обрив и проблеми от стомашно-чревен характер, а и умора. Наблюдавайте след консумацията на кои храни обикновено се чувствате без тонус. Естествено, тестовете за алергия са най-сигурното средство за установяване на такава.

Небалансирано хранене

Недостатъчният прием на хра­на е причина за изпитване на умора. Повече вреди обаче не- балансираното хранене и кон­сумацията на непълноценни продукти. Храненето е процес, който ни зарежда с енергия. За да действа правилно, храната трябва да поддържа нивото на кръвна захар постоянно в норма. Тя следва да се приема на равни интервали, за да се избегне спад под референтни- те граници на кръвната захар. Неблагоприятно е и когато се подава високо съдържание на глюкоза, тъй като веднага след поемането й от клетките ниво­то й в кръвтарязко спада, което отново води до умора. В дъл­госрочен план това е причина за инсулинова резистентност и развитие на диабет. Решени­ето на проблема е винаги да се закусва сутрин след ставане, да се приемат достатъчно белтъ­чини при всяко хранене, както и да се въведат в режима леки междинни закуски.

Прекален прием на кофеин

Кофеинът подобрява състояние­то на бодърства- не и способността ни да се концентри­раме, но само при условие че се взима в определени дози. Натоварването на организма с кофеин води до ускоряване на сърдечния ритъм, повиша­ване на кръвното налягане и свръхвъзбудено нервно състо­яние. Според данни от научни изследвания кофеинът може да е причина за усещането за умора при някои хора. Следете за количеството продукти, на­питки и медикаменти, съдър­жащи кофеин, и ако се налага, ги ограничете, с което може да прекратите състоянието на „безпричинна“ умора.

Липса на достатъчно сън

Недостатъчното сън въздейства негативно върху концен­трацията и самочувствието непосредствено. Докато в мла­дежките години можем да си позволим едно денонощие без сън, то в зряла възраст дори намаляването на количеството му с един час на денонощие се отразява на общия ни тонус и настроение. Засечете колко време спите и си направете твърд график, час на лягане и ставане. Времето за сън на де­нонощие не бива да е по-малко от 7-8 часа. Забравете за лап­топа в спалнята, за телефона и телевизора. При безсъние взимайте незабавно мерки и ако не успеете да се справи­те самостоятелно, потърсете компетентен специалист.

Работа на нощни смени

Работата през нощта, както изобщо работният режим на смени, накърнява естествено заложения ни ритъм на бодърстване и сън, вследствие на което не спим пълноценно и развиваме усещане за по­стоянна умора. Донякъде за да облекчите проблема, огра­ничете достъпа на светлина в спалното помещение, когато почивате. Поддържайте нор­мална, хладна температура към 18-20 градуса и спокойна тиха обстановка. В случай че имате проблем със записва­нето и не помогнат познати­те средства – прием на чаша лайков, ментов или липов чай, чаша топло мляко с мед, тин­ктура валериана, потърсете за съвет лекаря си.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *