ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Глутенът – защо някои хора не го понасят?

Ако стомахът ви е подут и раздраз­нен, имате непрестанна диария и болки в корема, чувствате се уморе­ни и ви се появяват кожни проблеми, знайте, че тези симптоми, събрани заедно, говорят за непоносимост към глутен, наричана още целиакия или глутенова ентеропатия.

Зад странната дума глутен се крие протеин, който се съдър­жа в зърнените култури. Него­вата съставка глиадин е вредна за хората, предразположени към заболяването целиакия. Глиадинът се съдържа в зърнените култури жито, ръж, тритикале (кръстоска между пшеница и ръж), ечемик и овес. Една легенда приписва откриването на глутена на будистки монаси през седми век в Китай. В търсене на растителни храни, съдържащи съставки, подобни на тези на месото те направили опит с житно брашно. При намокрянето му с вода получили лепкава маса, състояща се от 80% глутен. Когато се говори за „вегетари­анско месо“, се има предвид именно житният глутен, който е еластичната- протеинова част на житното брашно. Тя не се разтваря във вода, поради което лесно може да се отдели при обработката на брашното.

Непоносимостта към глутен се проявява в тънките черва, като води до атрофия на техните власинки. Вследствие на това абсорбирането на хранителните вещества, желязото, калция и фолиевата киселина е въз­препятствано. Стига се до наруша­ване на храносмилането и обмяната на веществата, а в някои тежки, за щастие редки, случаи и до туморни заболявания.

Заболяването засяга всички възрасти и се влияе от генетични фактори. Родственици на болни от целиакия страдат приблизително десет пъти по-често от останалото население. Външният фактор е излагането на въздействието на глутен в храната. Непоносимостта към глутен може да се появи при детето още от шестия му месец, когато в храната се включват зърнени продукти. В ранна детска възраст това може да предизвика забавяне на растежа, „стопяване“ на мускулите и променливо настро­ение.

На всички възрасти има опасност от анемия.

Вашият лекар ще ви насочи към гастроентеролог, в случай че са налице признаците на целиакията. Кръвните изследвания ще уточнят наличието или отсъствието на ан­титела IgA и IgG, характерни за непоносимостта към глутен.

Внимание, това не е алергия! Не смесвайте непоносимостта към глутен с хранителната алергия. Непонсимостта към храни всъщност е невъзможността на организма да ги обработва правилно, а алергията е реакция на имунната система към вече смляната в организма храна. Единственият начин на лечение е спазването на стриктна диета без глутен. Най-добре е да се направи консултация с диетолог, който ще препоръча подходящо хранене. То се изразява главно в премахването на пшеничното, ръженото и овесеното брашно от менюто и включването на картофи, царевица, месо, риба, мляко и млечни продукти, захар, мед, плодове и зеленчуци. Преминаването на подходяща диета постепенно слага край на симпто­мите, дори преди това те да са били наблюдавани с години. Животът на болните може да бъде интензивен и щастлив чрез подбора на хранителни продукти без глутен.

 

 

50 съвета за трайно отслабване

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *