ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-ефектните средства срещу кожните микози

Кожните микози се забелязват най-лесно в периода, в който носим леки, открити дрехи. Това са малки кожни аномалии, за които често не знаем нищо.

Кафяви или светли петна по гърба и деколтето – питириазис верзиколор

Те се появяват обикновено няколко дни след излагането на слънце и създават впечатлението, че на ня­кои места бронзовият тен изчезва. Тези петънца не са опасни и само в много редки случаи се предават на близките. Известно е, че са пре­дизвикани от вид квасна гъбичка, към която съществува генетично предразположение.

ДЕРМАТОЛОГЪТ СЪВЕТВА: За душа използвайте специален противогъбичен гел, оставете го върху кожата пет минути и след това го изплакнете. Пов­торете процедурата след три седмици. Носете дрехи от памук и избягвайте сауната и хамама. Гъбичките обичат влажна и маз­на кожа, затова забравете за козметичните масла за тяло. Всяко лято преди излагането на слънце като превантивна мярка мажете кожата си с противогъбично средство.

Плаки по гънките – интертриго

Дерматофитите предизвик­ват микозите по ноктите, обичат да се настанявалия гънките на слабините, под мишниците и между гърдите. Те се предават при директен, контакт или в басейна, хамама и cayнaтa. В гънките на кожата гъбичките намират топлина и вла­га – двете условия за бързото им развитие. Благоприятстват ги също съществуващите ранички по кожа­та, свръхтеглото и тесните дрехи. Появяват се червени плаки с по-тъмен контур, които предизвикват сърбежи, по-силни през нощта по­ради топлината на леглото. Особено неприятни са, когато се появят в горната, вътрешна част на бедрата, тъй като при ходене се получава търкане и парене.

ДЕРМАТОЛОГЪТ СЪВЕТВА: Идете на лекар, само той може да ви каже дали става дума за гъбички, псориазис или атопичен дерматит. При нужда се изслед­ва люспа от засегнатата кожа. Лечението се състои в мазане с противогъбичен крем, съче­тано с хапчета за взимане през устата, ако микозата е по-сериозна.

Едно или повече червени петна по лицето и ръцете – herpes circine

Въпреки името си той няма нищо общо с вируса на херпеса. Става дума за гъбично заболяване, най-често предавано от котките. Червените кръгли плаки имат по-тъмен контур, разрастват се и понякога, при липса на лечение, се отделят от кожата в централната си част.

ДЕРМАТОЛОГЪТ СЪВЕТВА: Може да се наложи да се направи изследване на люспа от засегна­тото място, за да се постави диагнозата, но обикновено дер­матологът веднага се насочва към нея. Прилага се локално противогъбично лечение в продъл­жение на една-две седмици. Ако причината идва от вашия дома­шен любимец, той също трябва да се лекува по предписанията на ветеринарния лекар.

Пожълтели нокти на краката – оникомикоза

Присъствието на гъбички по краката се забелязва обикновено при палеца, чийто ъгъл започва да пожълтява. Ако не се направи нищо, жълтото петно постепенно обхваща целия но­кът, който се удебелява, започва да се лющи, а понякога и да се отлепва.

ДЕРМАТОЛОГЪТ СЪВЕТВА: По ноктите и околната кожа се нанася лечебен лак в продъл­жение на три месеца. Излеку­ването е факт, когато израсне напълно здрав нокът. Трябва да се реагира още при първи­те признаци и да се внимава да не настъпи повторно зара­зяване – използвайте пили за еднократна употреба, перете добре чорапите и третирайте вътрешната част на обувките със специална противогъбична пудра. Отделете една кърпа за краката си и я перете след всяка употреба. Заразата лесно се раз­пространява в семейната баня чрез килимчето пред ваната и общата употреба на хавлиени кърпи. Избягвайте да ходите боси на публични места.

Сцепена кожа между пръстите на краката – крак на атлета

Мъртвата кожа между пръстите на краката, зачервяването и нацепва­нето са признаци за присъствието на гъбички. Те не причиняват сър­бежи, но трябва бързо да бъдат ле­кувани, защото могат да се разпрос­транят по целите пръсти и да станат по-трудни за третиране.

ДЕРМАТОЛОГЪТ СЪВЕТВА: В продължение на три седмици мажете засегнатите места с противогъбична помада. Огра­ничете носенето на маратонки, които създават идеални условия за развитието на микозите. За предпочитане са кожените обув­ки, през които краката могат да „дишат“. През лятото ходете с джапанки и сандали. Носете памучни чорапи и използвайте подсушаваща пудра за крака. Миенето на краката е толкова важно, колкото и подсушаване­то им – всички следи от влага трябва да изчезнат. В случай на упорита микоза можете дори да използвате сешоара си.

 

 

Вагинални микози

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *