ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимание – кърлежи!

В разгара на лятото всеки мисли за почивка, море или зелени планини. Всяко общува­не с природата носи голямо удоволствие, но не трябва да забравяме и за дебнещите опасности. Сега е сезонът и на кърлежите, които могат да ни причинят големи неприятности.

Лаймската болест е инфекциозно заболяване, което се причиня­ва от бактерия, наречена Borellia burgdorferi. Тази болест спада към заразните заболявания, които се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Лаймската болест има сезовен характер, случаите зачестяват през лятото и есента, което съвпада със сезона на активност на кърлежите. Тя не може да се предава от един човек на друг.

Това заболяване е открито едва през 1975 година в град Лайм, щата Кънектикьт, където голяма група майки установяват, че децата им страдат по едно и също време от симптоми, наподобяващи ревматоиден артрит. Тогава лекарите правят изследвания и установяват причинителя у всички деца. През 1982 г. наричат болестта Лаймска. Тя протича в няколко фази и води до увреждания на кожата, ставите, сърцето и нервната систе­ма на човека, като засяга различни части на тялото в различна степен. Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването, където се образува характерен разширяващ се червен кръг върху кожата. Инкуба­ционният период на Лаймската бо­лест е от 3 до около 30 дни. Болният не е заразен за околните, болестта се развива само при ухапване от заразен кърлеж. Мястото на ухап­ването от кърлежа е входна врата за навлизането на бактериите. Те постепенно се разпространяват по кожата и предизвикват червеникав обрив. Той често е придружен от състояние, подобно на грипното. По-късно биват засегнати ставите, сърцето и нервната система. Ако не се лекува, лаймската болест протича в три стадия. За най-ранна­та фаза е характерно локално кожно възпаление.

Първият стадий

обаче може да протече и без никакви оплаквания и да остане незабелязан от ухапания човек. Най-характерен, естествено, е кожният обрив на мяс­тото на ухапването от кърлежа – там, където болестотворната бактерия е навлязла в кожата, се образува червено петно, което расте в кръг всеки ден и достига раз­лична големина, получава се овален червен пръстен, по-светъл в средата. Тази т.нар. „миг­рираща еритема“, защото може да променя локация- та си, обикновено не сърби и не боли. Кожният обрив се придружава от лека температура, обща отпадналост, болки в мускулите и ста­вите, главоболие, подуване на някои лимфни възли, ко­ето наподобява ви­русна инфекция. Без лечение обик­новено червеният пръстен преминава от само себе си до месец.

Но до няколко седмици или месеца бактериите се разпространяват из целия организъм.

Това е вторият стадий

при които причинителят преминава през кожата в лимфните възли и оттам в кръвта. Най-често засегнати в този стадия са ставите, мозъкът и нервната система, сърцето и черни­ят дроб. Увреждането на нервната система може да предизвика пареза на лицевия нерв, освен това менин­гит или очни увреждания. Инфек­цията предизвиква и артрит, който започва с подуване и болки в ставите. Тревожността и депресивните състояния често се срещат при болните от Лаймска болест.

Третият, най-тежък стадий

(който се наблю­дава само при 10% от заразените) на­стъпва след пери­од от 3 месеца до няколко години, но само при условие че заразеният не е подложен на лече­ние.

Диагностицира­нето на Лаймската болест в началния стадий е лесно поради ха­рактерния обрив и анамнеза за ухапване от кърлеж.

Лечението се провежда обикновено с антибиотици. В началната фаза се дава антибиотик за взимане през устата, най-често доксициклин. Във втората и третата фаза лечението е по-сложно, предписват се антибио­тици за венозно поставяне от групата на цефалоспорините. При правилно лечение на болестта в ранния стадий обикновено се постига бързо подобре­ние в рамките на няколко седмици и се възпрепятства навлизането в по-тежките напреднали стадии.

Профилактика на Лаймската болест

Тя е много важна и изисква основно борба срещу кърле­жите. Добре е да се пред­приемат предпазни мерки по време на излет в гористи или тревисти местности:

  • обличайте дрехи с дълги ръкави, панталони с дълги крачоли, носете високи обувки, чорапи и шапка;
  • носете по-светли дрехи – кърлежите са тъмни на цвят и така по-лесно се откриват;
  • намажете или напръскай­те кожата на ръцете и кра­ката си със специален спрей, отблъскващ насекомите и кърлежите;
  • ако откриете кърлеж по кожата си, го премахнете по най-бързия начин, но по-добре е да се обърнете веднага към лекар.

 

Как да предпазим децата си от кърлежи, въшки и бълхи  

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *