ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

20-те най-добри лечебни растения – 2

Най-добрите лечебни растения. как се ползват, какво лекуват и още подробности научете сега, като прочетете тази статия в две части!

част 1

ДИВ КЕСТЕН

Заздравява вените, успокоява възпаленията

Родината му са планините в Гърция и Кавказ чак до Хималаите. Семената му съдържат дъбилни вещества и флавоноиди. Те действат при възпаления, стабилизират стените на съдовете и подобряват кръвния поток. Препарати от конски кестен се прилагат при разширени вени, възпаление на съдовете, хемороиди, сърбеж, подути крака. Важно е да се знае, че конският кестен подсилва действието на препаратите за разреждане на кръвта.

ТИКВА

Семките се препоръчват при бъбречни заболявания

Използват се изсушени, съ­държат ценни белтъчини, аминокиселини, витамин Е и минерали като магнезий и се­лен, богати са на фитостероли, които лекуват възпаления и облекчават уринирането. Тик­вата е най-доброто растително средство за укрепване на мус­кулатурата на пикочния мехур, за лечение на възпален мехур и за потискане на подтика за често уриниране. Може да се приема под формата на капсу­ли или таблетки.

ДЖИНДЖИФИЛ

Лекува простуда, помага при гадене и повръщане.

Азиатският корен се прилага пресен или като препарат от аптеката при заболявания на хра­носмилателната система, виене на свят, гадене, повръщане и за профилактика на морска болест. Като чай помага при простуда и инфекции на пикочните пътища. При приемане на хапчета от джинджифил дозата трябва да е определена от лекар, тъй като той може да повлияе на действието на лекарства за високо кръвно налягане и диабет. Можете сами да си приготвите вода от джинджифил – 4-5 парченца се поставят в бутилка мине­рална вода и може да се добави захар по желание.

САЛВИЯ

Помага при прегракване, активира стомаха

В салвията има дъбилни и гор­чиви вещества, етерични масла. Те действат при спазми, пре­дотвратяват обилно потене, облекчават възпалено гърло и активират храно­смилането. Може да се прилага външно и вътрешно – като пастили за дъвчене или чай при прегракване, като баня за краката при изпотяване или като баня при горещи вълни по време на климактериума. За регулиране на изпотяването се пие чай от салвия – 2-3 чаши дневно.

ВИТЕКС

Регулира менструалния цикъл

В миналото се е използвал от монасите и монахините, за да облекчи наложеното им полово въздържание. Днес се ценят повече други качества на растението с лилави цве­тове. Може да се нарече женска билка – тя е най-често предписваната билка от гинеколо­зите. Хармонизира смущенията при цикъла, облек­чава пред менструалния синд­ром, действа при оплаквания в  климактериума като топли вълни, смущения в съня и лошо настроение.

ЕХИНАЦЕЯ

Стимулира защитните сили, помага при хрема

Смята се, че етеричните масла и флавоноидите на ехинацеята подсилват имунната система. Препаратите от нея (капки, сок, таблетки за смучене) може би няма да ни предпазят от настинката, но ще помогнат да я преболедуваме по-бързо. Използва се за придружаващо лечение при инфекции на пи­кочните пътища. Но не трябва да се приема в никакъв случай повече от осем седмици.

АРНИКА

Помага при изкълчвания и натъртвания

Съдържа хеленалин, който действа болкоуспокояващо, противовъзпа­лително и антисептично. Това го прави добър помощник при на­търтвания, възпаления на ве­ните, подутини и ревматизъм. Прилага се и като тинктура или мехлем. При хронични оплак­вания се разрежда тинктура от арника с вода в съотношение 1:10, намокря се чиста кърпа, поставя се на болното място, пациентът ляга за половин час с крака на високо.

ШАПИЧЕ

Прилага се при типично женски болести

Помага при бяло течение, възпаление на пикочния мехур, оплаквания при менструация или при типичните прояви в критическа възраст като горе­щи вълни. Обикновено се пие като чай – 1 чаена лъжич­ка от билката се залива с 200 мл гореща вода, оставя се захлупена за 5 до 10 минути и се пие ма глътки, най-добре 3 пъти дневно.

ЧЕРЕН КОХОШ

Облекчава топлите вълни и раздразнителността

Това високо до 1,5 м растение с бели, подобни на свещи цветове идва от Северна Америка. Екс­тракт от корена му има действие, подобно на хормоналното, и може да тушира оплаквания, предизви­кани от липсата на естроген. Пре­парати от черен кохош, се прилагат при проблеми в критическата въз­раст като топли вълни, безсъние и раздразнителност. Помагат и при предменструалния синдром. Пациентки с тумори трябва винаги да се съветват с лекаря си, преди да вземат препарати с растителни хормони (фитоестрогени).

ЗЛАТЕН КОРЕН (розова родиола)

Повишава концентрацията и енергията

Незабележимо растение от рода на дебелолистните. Той съдържа много фенолни съеди­нения. Те имат антиоксидантно действие. Помага при понижена енергия, слаба концентрация, понижена работоспособност и при повишена податливост към инфекции. Растението действа при обмяната на веществата на невротрансмитерите в мозъка. Влияе добре и при умора и със­тояние на изтощение вследствие на стрес.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *