Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Преборете стреса и напрежението – всичко е по силите ви!

Мислете за близките си с любов и не се скъпете на ласките! Те предиз­викват засилено отделяне на хормона окситоцин, който носи усещането за щастие и засилва общата съпротиви­телна сила на организма. Изследвани­ята на учените потвърдиха: нежността е единственото лекарство, при което няма предозиране!

Плачете, когато ви боли! Английският учен Уилям Фрей, изследвал химичния състав на сълзите, е убеден: те помагат на мъката. Но облекчение носят само емоционалните сълзи, кои­то отделят от организма токсични вещества и поддържат защитните сили, а рефлекторният плач, предизвикан от рязането на лук или хрян, не е лечебен. Неизплаканите сълзи буквално се натрупват вътре, потискайки имунитета. Неслучайно железните дами и без страшните рицари, чиито очи винаги остават сухи, живеят по-малко и боледуват по-често.

Не се крийте от неприятностите. Мнозина се стараят да не мислят за тях, затваряйки очи пред проблемите Тук се задейства психозащитата, наречена от специалистите изтриване. Мозъкът се старае да изтрие от паметта тревожещата ви информация, прогонвайки я от съзнателното равнище върху телесното. Изглежда, че всичко е забравено, но изгонените в подсъзнанието неприятни спомени разклащат здравето. Ето защо е важно всяка вечер да се организира „разбор на действията“ с отбелязване на думите и постъпките, причиняващи дори мимолетен психичен дискомфорт. Опитайте съзнателно да се освободите от отрицателните емоции – тогава те няма да се превърнат в източ­ници на болести.

В каската на невротика

Не е вярно, че най-радикалното средство срещу главоболието е гилотината: просто се научете да мислите позитивно!

От лошите мисли черепът се „размеква“: именно това е главоболието от напрежение, което доставя най-много неприятности на съвременните хора. Така наречената „каска на невротика“ се носи от 90% от жертвите на болката. Главата, вратът и раменете притискат болезнено уплътнените мускули, а намиращата се в стрес нервна система не им позволява да се отпуснат: класически пример за психосоматично разстройство!

Подложените на главоболие от напрежение дами лесно могат да бъдат разпознати по скованите движения, лошата осанка, разтревоженото изражение на лицето, набърченото чело, присвитите очи и ранните бръчки. Никакви златни нишки, пилинги и прочие козметични процедури няма да изгладят кожата, ако не се научите да се отпускате емоционално и физически. В противен случай вие все така ще си ходите в затворения кръг на болката, в който стресът предизвиква напрежение в мускулите и рисува по лицето маската на скръбта, а мимиката на тъгата засилва вътрешната тревога.

Да си помогнем сами

Чаша топло прясно мляко с чаена лъжичка мед ще успокои нервите и ще осигури на организма калций, чийто недостиг засилва мускулните спазми и възбудимостта на клетките на глав­ния мозък. Изпийте млечно-медения коктейл преди сън и си легнете в по­стелята, като поставите под главата и коленете загънати като руло одеяла: следва сеанс по автотренинг!

Пригответе ароматна вана за ско­вани мускули. Сложете в платнена торбичка чаена лъжичка плодове от хвойна, по 2 супени лъжици мента, мащерка и лавандула и я пуснете в горещата вода. Почакайте да стане от гореща топла (около 40°) и полежете в нея 15-20 минути.

Равномерно и дълбоко дишайте през носа, затворете очи, първо отпуснете мускулите на лицето (долната челюст леко увисва), а след това подред – мус­кулатурата на врата, раменния пояс, гърдите и гърба, ръцете, корема, бедра­та, таза, коленете и стъпалата. Оста­нете в състояние на покой 2-3 минути. След това се завийте с одеяло и си ми­слете за нещо приятно.

Антистресовият чай може да тушира главоболието и да отпусне мускулите. Леко запечете корен от глухарче, сме­сете го с равни части маточина и бяла мъртва коприва. Смелете ги в кафе­мелачката, залейте чаена лъжичка от сместа с чаша гореща вода и оставете да престои в термос 2-3 часа. Пийте такъв чай в продължение на 3-4 сед­мици, а при необходимост и по-дълго в следните количества: сутрин и през деня – по чаша, вечер – по две.

 

Характерът избира… болестта

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *