Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ароматни масла срещу зимни болежки

Течащ нос, пресипнал глас, тъжно настроение… Да, зимата е тук. Но ароматерапията също! Етеричните масла могат да ни помогнат срещу неразположенията, присъщи на студения сезон.

Те са истински лекарства със сво­ите антисептични, противовъз­палителни и имуностимулиращи свойства. Ефикасността им се дължи на факта, че представляват мощен кон­центрат от растения. Например, за про­изводството на 1 литър ароматно мас­ло от маточина са необходими 4 тона от билката.

Едно от най-важните им качества е, че проникват много бързо в организма. Това е и причината, поради която с тях трябва да се внимава. Основните правила за употреба изискват те да не се прилагат при деца под 3 години, а при по-големите деца е необходима предварителна лекарска консултация. Необ­ходимо е също да се спазват стриктно препоръчаните дози и маслата да не се употребяват прекалено дълго време. Препоръчваме да се използват като съпътстваща терапия към основното лечение, особено когато имате температура, затруднено дишане или други сериозни симптоми.

Тук ви предлагаме някои комбинации, приложими при обикновените зимни неразположения. Изберете ги по свой вкус. Голямото предимство на аромат­ните масла е в това, че са приятни за употреба.

Слагам край на хремата

Всички познаваме това състояние – за­пушен или течащ нос и неспирно ки­хане. Лечението може да започне със „сухи“ инхалации, тоест вдишване от самия флакон с ароматно масло. Поемете дълбоко въздух през едната ноздра, после през другата. Из­ползвайте смес от евкалипт и мен­та. Ако хремата е много упорита, направете си истинска инхалация: в съд с гореща вода капнете 3-4 капки от всяко от маслата. Може­те също да поръсите носна кър­пичка с масло от лавандула (1-2 капки) и да я вдишвате няколко пъти през деня. Фрикцията е друг начин да използвате ароматните масла. За целта смесете 2 кафе­ни лъжички растително масло с по 1 капка от масла от евкалипт, лавандула и риган. Нанасяйте с масажни движения по гърба, гър­дите и китките сутрин и вечер.

Гърлото ме дразни

Ароматното масло от розово дърво отново е едно от най-подходящите. Капнете една капка в лъжица мед и я преглътнете. Не надхвърляйте дневната доза от 1 капка на 10 кг телесно тегло. Ако предпочитате гаргарите, смесете лъжица мед с 1 капка ароматно масло от лавандула, 1 капка от мелалеука (вид евкалиптово дърво) и 2 капки от гераниум. Разтворете сместа в чаша гореща вода и правете 2-3 гаргари на ден в продължение на 2 минути.

Къде е гласът ми?

От дрезгав гласът става хрипкав, а може и съвсем да изчезне, ако на­стинката е по-сериозна. Още при първите симптоми си забъркайте коктейл от противовъзпалителни ароматни масла. Опитайте и след­ната рецепта: в лъжичка мед кап­нете 1 капка масло от чаено дър­во, разтворете в чаша с топла вода и си направете 2-минутна гарга­ра или пък задръжте течността в устата 1 минута и след това пре­глътнете. Правете това 2-3 пъти дневно. Същата рецепта можете да приготвите и с ароматно масло от розово дърво.

Кашлям

Ако кашлицата ви е мазна, правете ин­халации поне 5 пъти дневно със след­ната смес: 3 капки ароматно масло от кипарис, 3 капки от риган, 10 капки от мелалеука и 5-10 капки от евка­липт, разтворени в купа с гореща вода. Вдишвайте в продължение на 5-10 ми­нути. Можете също да смесите 1 капка евкалипт, 1 капка мащерка и 1 капка лавандула с растително масло, след ко­ето да направите фрикции на гърдите и гърба. Ако кашлицата е много мазна, добавете и капка розмарин. При суха кашлица се препоръчват го­рещи инхалации със същите ароматни масла като при мазната, но без евка­липт, а за фрикциите към предходната рецепта от евкалипт, мащерка и лаван­дула се добавят по 1 капка ароматно масло от миртово дърво и от кипарис.

Настинала съм

Направили сте дълга разходка в снега, а след това вкъщи не успявате да се стоплите? Най-добре бързо си напра­вете вана. В горещата вода разтворе­те по 6 капки от следните ароматни масла: бор, евкалипт и лимон. За да постигнете най-добър ефект, можете да ги смесите с течен сапун и после да го разтворите във водата. Докато сте във ваната, сложете си гореща кърпа на челото. Останете така не по-малко от 15 минути.

Ако нямате вана, натопете краката си в леген с гореща вода и разтворете в нея същите масла, но по 5 капки от всяко.

Имам температура

Веднага щом почувствате това, си на­правете фрикция с растително масло, в което сте капнали по 2 капки аромат­но масло от равенсара (мадагаскарско дърво от семейство лаврови) и мела­леука. Масажирайте гърдите и гърба (по гръбначния стълб) сутрин и вечер.

Чувствам се отпаднала

Черният смърч и сребърният бор са вашите съюзници срещу липсата на тонус. Направете си масажна смес от растително масло и по няколко капки от двата екстракта. Нанесете с кръго­ви движения по корема, кръста и кит­ките. Можете да добавите и 1 капка ароматно масло от розмарин. Правете тези масажи 2 пъти дневно (сутрин и вечер) най-много в продължение на 1 седмица.

Нямам настроение

Усмивката ви ще се завърне, ако маса­жирате китките си с растително масло, в което са разтворени по 1 капка аро­матно масло от риган и лайка. Правете това сутрин и вечер, но не по-продъл­жително от 10 дена.

 

5 рецепти за 5 най-чести неразположения

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *