Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Славчо Славчев: нарушенията на съня увеличават риска от инфаркт 5 пъти!

–          Д-р Славчев, какви са най-често нарушенията на съня и на дишането?

–          Апнея означава безве­трие на гръцки или спиране на въздушната струя, която влиза към белите дробове. Говорим за заболяване, което се проявява само по време на сън – затова се нарича сънна апнея, както и обструктивна сънна апнея, заради това че се дължи на клапен механизъм в носоглътката, който държи отворен отвора към горните дихателни пътища.

Заболяването се среща много често, накъсва съня поради многократните събуждания, траещи по 2-3 секунди. 500-600 пъти се събуждате през нощта, за да дишате, а не диша­те когато спите. Така кислородът в организма е с мно­го ниско съдържа­ние, всяка минута се преживяват поне веднъж основните характеристики на шока. Човекът не диша, когато спи, освен че хърка убийствено сил­но. Заболяването не дава признаци, не боли, единствените оплак­вания са трудна концентрация, нервност, чувство за умора. Може да се каже, че сънната апнея е най-големият крадец на съня, тъй като нарушава не­говото качество. Всяко хъркане е „вик за помощ“ и признак, че човек не диша нормално.

Не са малко случаите, в които хора умират по време на сън поради нарушено дишане. Сънната апнея се СРЕЩА ПРИ ВСЕКИ ДЕСЕТИ ОТ МЪЖЕТЕ на възраст 40-60 години.

Заболяването също така крие големи рискове при шофи­ране и е причина за увеличаване на катастрофите с около 10 пъти. Който заспива пред телевизора, задрямва и на волана. Най-до­брият шофьор е не най-опитният, а най-бодрият.

–          Кои хора най-често страдат от сънна апнея?

–          Сънната апнея се среща 25 пъти повече при хора със сър­дечносъдови заболявания. При пациенти, страдащи от апнея, рискът да получат инфаркт или инсулт е 5 пъти по-голям. Всеки втори, диагностициран със сънна апнея, може да развие диабет тип 2, всеки трети е с хиперто­ния. 80% от случаите на високо кръвно с трудно повлияване от лекарства се дължат на сънната апнея. При жените болестта се среща сравнително по-рядко. Неслучайно се създаде медици­на на съня, която се занимава с 90 заболявания, предизвикани от недостига на почивка през нощта. Една трета от живота ни минава в сън. Той е част от живота ни.

–          Лекува ли се сънната апнея?

–          Заболяването не се лекува с медикаменти или оперативно, но може да се коригира с про­теза, поддържаща нормалното дишане. Протезата се поставя на увисналата носоглътка, която поддържа проходими горните дихателни пътища, срещу пода­дено налягане. Заболяването не се излекува напълно, започне ли веднъж, влошава здравето и качеството на живот със си­гурност. Когато хронично не си доспиваме, започваме да чувстваме остро недостига на сън. След едно-две денонощия, в които човек не спи, на третото практически той е със сломена съпротива. Разбира се, в нашето ежедневие имаме немалко слу­чаи, когато крадем от съня си.

НАТРУПВАМЕ СЪНЕН ДЕФИЦИТ и това се отразява на цялост­ната ни дейност. Трудно концен­трираме внима­нието си, трудно поддържаме ра­ботоспособността си, доброто настро­ение, толерантност към другите, ставаме аг­ресивни в поведението си. Липсата на сън се отразява също и върху здравето ни. Нощният труд особено сил­но натоварва организма. Жени, които работят нощна смяна, трудно износват бебето си и често раждат недоносени деца. Развиват се редица хронични заболявания на сърдечносъ­довата система, хипертония, появяват се различни нару­шения на стомашно-чревната дейност. Изцяло се разстройва синхронната дейност на всички органи в организма, когато се наруши балансът между съня и мозъка.

Трябва да обърнем внима­ние и на децата, да ги оставим да си доспят. Неспалият мозък е глупав, той не може да обработи правилно информацията, която получава.

– Споменахте шофьор­ите – как биха могли да си помогнат?

Един съвет към шофьор­ите – особено към тези, които започнат да чувстват сънли­вост на пътя – пропускане на знаци, лоша концентрация, забавени реакции, отпуснатост на движенията – всички тези симптоми показвах, че след­ва заспиване, което настъпва изведнъж. За да можете да преодолеете тежка катастрофа или да се предпазите от ситу­ация, при която да поставите в риск както собствения си живот, така и живота на други невинни хора, трябва да се вслушате в организма си. Да разпознаете всички симптоми на дремливостта и веднага да спрете да шофирате. Да отбиете колата, ако имате възможност, да пиете силно кафе и да поспите половин час. След тази дрямка можете спокойно да продължите 20-40 километра до място, където безопасно да спрете и да се наспите. Защото сънният не­достиг се компенсира само със сън. Помнете, че почивката не е равносилна на съня.

– А как стои въпросът с разпространението на безсънието?

Около 40% от населението у нас, както и в Европа, страда от безсъние. Най-много са за­сегнати жените от 35 до 50 г., които трудно се пренасят в света на Морфей. Основната причина за това е стресът. Не трябва да носим работата в леглото си. Често българинът се приспива с две ракии, което е погрешно. Алкохолът променя структу­рата на съня. Вдигнахме шум за поскъпването на яйцата от щастливите кокошки, а никой не протестира, че ни откраднаха 1 час от съня с преминаването към лятното часово време. Трябва да спим поне по 7-8 часа през нощта, както и да избягваме продължителните шофирания и да почиваме на всеки кръгъл час при еднообразна работа. За да преодолеем стреса от смяната на часовото време, е необходи­мо да обърнем внимание и на храната. Препоръчва се тя да бъде по-лека през първата седмица, без тлъсти меса. Добрият секс преди сън също е много полезен за преодоляване на временни нарушения на нощна­та почивка.

90% от българите имат проблеми със съня

 

Екранът на компютъра, смартфона и видеоиграта пречи на заспиването!

Ако страдате от проблеми със съня и имате болки в гърба, раменете и врата – възглавницата BIOMAGNETIC POWER Е ВАШЕТО РЕШЕНИЕ! Поръчайте тук и вижте повече информация на www.facebook.com/Биомагнитна възглавница

 

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *