ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разпозная невралгията?

Отдавна се каня да ви задам един въпрос, който много ме вълнува: възможно ли е болката при невралгията да се обърка със сърдечна болка?

Станка Христова – Кърджали

Случвало ли ви се е да изпитвате режещи болки в гръдния кош, ко­ито го стягат по дължината на ребрата? Възможно е да рефлектират върху дишането, да го затруднят, да започнете да кашляте и да се задъхвате. Понякога болката изглежда така, сякаш е сърдечна.

В такъв случай да не объркаме неврал­гичната болка със сърдечна? При неврал­гия възниква болка по хода на нерва. Кога­то засяга гръдния кош, болката се движи по нервите между ребрата. Тя може погрешно да се вземе от засегнатия за сърдечна, без да е такава. По-силна болка може да се изпитва и 6 областта на стомаха, бъбреците и други органи, но при всички случаи страдащият про­следява съзнателно или не движението на болката по хода на нерва. Една от особеностите при този вид болка е, че тя рефлектира върху свободното движе­ние на тялото като извиване, обръщане, навеждане… Болката мени интензитета си, става по-силна или по-слаба. Но имайте предвид, че невралгичната болка не се повлиява от приема на спазмолитици. Възможно е да се отчита и намалена чувствителност на кожата над засегна­тите нерви. Знаете ли защо се появява невралгията в областта на гръдния кош? Тя възниква след травми или забо­лявания, които засягат междуребрени­те нерви. Произходът на невралгията, която е следствие от травма или от изменения на гръбначния стълб, е раз­бираем, но трябва да се има предвид, че тя може да се появи и при остри форми на заболявания, като вирусни инфекции, или алергични процеси, в които е засег­ната периферната нервна система. Има много заболявания и състояния, които предизвикват появата на невралгични симптоми. Такива са захарният диабет, дефицитът на витамини, заболявания, които рефлектират сериозно върху имунитета и забавят доставянето на кислород на нервите.

КАК  МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ХАРАКТЕРЪТ НА БОЛКАТА?

Лекарят е този, който поставя диа­гнозата и предписва лечението. Особено важно е неговото мнение в случаите, когато болката наподобява сърдечна, силна е и се появява изведнъж. Затова при такива обстоятелства е по-добре да се извика „Бърза помощ“, защото про­блемът може да се окаже инфаркт на ми­окарда. Кардиограмата ще покаже дали има тревожни отклонения в работата на сърцето, или трябва да се търси друга причина за произхода на болката. Възможно е да се наложат и други ме­тоди на изследване: рентгенография на гръдния кош, ядрено-магнитен резонанс, кръвни лабораторни изследвания.

Лечението се определя според при­чината за произхода на невралгичната болка: остеохондроза, дискова херния, херпес зостер и т,.н. Предписват се лекарства, които да намалят силната болкова симптоматика, а при необходи­мост и физиотерапевтични процедури, рефлексотерапия, мануална терапия, лечебна гимнастика.

В повечето случаи се прилагат за­дължително локални обезболяващи и противовъзпалителни средства. По из­ключение, когато се касае за увреждания, засягащи структурата на гръбначния стълб, може да бъде препоръчано и опе­ративно лечение.

Какво представлява невралгията?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *