ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдромът „пролет”

Как този сезон влияе на децата ни?

На пръв поглед децата, пролетта и депресията изглеждат несъвместими понятия. И всъщност за какво им е на малките да тъгуват или нервничат, щом идва топлото време и денят се увеличава? Но на практика нещата могат да бъдат „нелогични“ – на­вън грее слънце и е топло, а децата са притихнали и не им се играе.

Особености на пролетната депресия

Ако такива деца са физически здрави, тяхното поведение може да бъде про­ява на пролетната депресия. Смяна­та на сезоните, особено идването на пролетта и есента, се преживява емо­ционално от всеки човек. На децата, чийто организъм още не е формиран, им е двойно по-трудно да се справят със зимното изтощение и повишена­та слънчева активност. Според резул­татите от различни изследвания от синдрома „пролет“ страдат по-често момичетата, но момчетата могат да се „заразят“ от тях.

На фона на пролетната депресия чес­то се проявяват признаците на физиче­ска болест. Но лекарят повдига рамене: „Няма никакви проблеми, детето ви е здраво!“ Ситуацията е деликатна, защо­то незабелязаната и неразпозната навре­ме депресия може да стане трамплин за други заболявания.

Симптомите зависят от възрастта

В предучилищната възраст обикнове­но се променя поведението: веселото и подвижно дете неочаквано става затво­рено, отказва се от любимите си играч­ки, често плаче безпричинно, страхува се да остане без родителите си, не спи добре. А безразличните и бавни започ­ват да играят активно. При децата от долните и средните кла­сове пролетната депресия се отразява основно върху ученето. По думите на учителите при учениците изчезва за­интересоваността, те искат само да се забавляват.

А за подрастващите пролетта се свърз­ва, разбира се, с хормоналните изме­нения, които могат да имат различни прояви. Към децата от тази възрасто­ва група трябва да се подхожда много внимателно. На фона на повишената им емоционалност, влиянието на телевизи­ята, улицата и приятелите са възможни сериозни неврози, които влияят върху психичното здраве на детето. Това за­сяга предимно подрастващите от про­блемни семейства, а също и тези, чиито родители са безразлични към живота им.

Нежният подход помага

Напролет е много важно внимателно да се следи за това синът или дъщерята да се придържат към дневния режим и да не се преуморяват. Като правило по това време в училищата започват контролните и детето е в напрежение. Ако то е понижило успеха си, не си струва да му се карате и да го наказ­вате. По-добре се заемете с уроците заедно с него.

Правилното хранене гони пролетната депресия

През този период организмът се нуж­дае от витамини. Затова, освен про­мените в поведението, напролет при някои деца се наблюдават рязко на­маляване на апетита, гадене и пови­шаване на температурата. Разбира се, това могат да бъдат и симптоми на друго заболяване.

Напролет за децата е много полезна Витаминозната смес по следната рецепта: по 100 г орехи, сушени сини сливи, стафиди. Всичко това се смила. Прибавя се сокът от 1 лимон и 100 г мед. Всичко се смесва и разбърква. Сла­га се в хладилника. Дава се на детето по 1 ч. л. всяка сутрин и всяка вечер в продължение на 3 месеца.

За да се поддържа изтощеният органи­зъм, трябва да се консумират овесена каша, кашкавал, яйца, ориз, млечни продукти, свинско месо, риба, зеле и банани.

Струва си да се дават на децата препа­рати, в чийто състав влизат баланси­ран комплекс витамини от група В и витамин С. От минералните вещества са нужни магнезий, калций и цинк. А най-важното от всичко е това, че по всяко време на годината децата ни трябва да чувстват нашата любов и грижа.

 

 

7 начина да подсилим вътрешната енергия

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *