ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спанак в менюто

Спанакът е един най-полезните зеленолистни продукти, които можем лесно да приготвяме в кухнята.

Яйца със спанак предпазват възрастните от слепота

Учени от Националния институт за очите в САЩ откриха, че намиращи­те се в състава на яйцата и спанака хранителни вещества лутеин и зеаксантин помагат на очите да филтри­рат късите светлинни лъчи и други дразнещи ретината фактори. Шест­годишното им изследване обхванало 4500 човека на възраст от 60 до 80 го­дини. При тези от тях, които включ­вали спанака и яйцата редовно в храната си, случаите на слепота, дъл­жаща се на дегенерация на жълтото петно, се срещали с 35% по-рядко.

Орехите и спанакът предпазват от хипертония и диабет

Диетата, богата на магнезий, възпрепятства развитието на метаболитен синдром с 4 главни симптома: затлъстяване в областта на корема, хипертония, повишено съдържание на холестерол и повишена концентрация на глюкоза в кръвта. Дневната препоръчителна доза от магнезий за мъжете от 19 до 30 години е 400 мг, а за жените – 310 мг.

Най-богати на този минерал са спанакът, орехите, бананите, сушените плодове и овесените ядки.

Спанакът в борба с годините

Благодарение на своите подмладяващи субстан­ции – полифенолите, витамините и Омега-3 маст­ните киселини, спанакът е ценна храна, която съхранява тъканите на човешкото тяло. 100 г от него имат същия антиоксидантен ефект като 2 кг краставици. Това се дължи на факта, че спанакът е изграден само от листа, които имат голяма по­върхност и съдържат повече антиейдж вещества.

 

Народна медицина с спанак

За бързо оздравяване след тежка болест и при анемия

1 с. л. листа от пресен спанак се Варят 10 мину­ти в 1 чаена чаша вряла вода и се оставят да прес­тоят 1 час. Прецеждат се. От получената отвара се приема по е чаена чаша 4 пъти на ден.

При проблеми със стомашно-чревния тракт

1) Ако всеки ден в продъл­жение на седмица прие­мате по 200 мл прясно изцеден сок от спанак, ще излекувате и най-тежкия запек.

2) Сок от моркови, смесен със сок от спанак (1:1), по­мага да се решат пробле­мите с дебелото черво.

3) Сок от спанак се прила­га и за лечение на гастрит и ентероколит.

При лош дъх

Ако пиете сок от спанак (200 г), смесен със сок от моркови (300 г) всеки ден в продължение на седми­ца, ще забравите за лошия дъх от устата.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *