ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сънната апнея е потенциално сериозно нарушение на съня

Сънната апнея е потенциално сериозно нарушение на съня, в която дишането многократно спира и започва. Хората със сънна апнея се чувстват уморени сутрин след ставане от сън, защото не са успели да се наспят добре през нощта.
Сънната апнея обикновено е два основни вида:

• Обструктивна апнея по време на сън, която се появява, когато се отпуснат мускулите на гърлото.
• Централна сънна апнея, която се случва, когато мозъкът не изпраща правилните сигнали към мускулите да контролират дишането.
 При някои сънната апнея е комплекс от двете състояния обструктивна апнея и централна сънна апнея. Най-честите симптоми на сънната апнея са: прекалена сънливост през деня, хъркане, епизоди на прекратяване на дишането по време на сън, резки събуждания поради недостиг на въздух по време на сън, главоболие на сутринта, безсъние. Необходимо е да се обърнете към лекар когато: хъркането ви е достатъчно силно, че да пречите на партньора си да спи, въздухът по време на сън не ви достига и това ви събужда, прекалена сънливост през деня, която може да предизвика да заспите докато гледате телевизия или сте на работа.
Причини за възникване на сънна апанея. Обструктивната сънна апнея се появява, когато мускулите в задната част на гърлото се отпускат. Тези мускули се поддържат от мекото небце това е триъгълно парче тъкан, което виси от мекото небце между сливиците и езика. Когато мускулите се отпуснат дихателните пътища се стесняват и се затварят, а това предизвиква спиране на дишането за миг. Това намалява нивото на кислород в кръвта. Пробуждането при такова състояние обикновено е много за кратко и дори не се помни. Дишането обикновено се коригира с едно две по-дълбоки вдишвания. Това задъхване може да се повтори до 30 пъти за един час. Тези прекъсвания на съня пречат да се наспи човек добре през ноща и това е причината да е сънлив през деня, което от своя страна пък води до грешки на работното място и предизвикване на тежки произшествия на пътя например.
Причини за възникване на централна сънна апнея. Този вид апнея се случва много рядко, при нея мозъкът не успява да предава сигнали до дихателните мускули. Човек с такъв проблем може да се събуди от задух през нощта и да не е в състояние да заспи след това дълго време. Най-честата причина за появата на централна сънна апнея е болест на сърцето и по-рядко инсулт. Хората с централна сънна апнея е по вероятно да запомнят събуждането си през нощта, отколкото тези с обструктивна апнея.
Причини за възникването на комплексна сънна апнеа. Хората с комплексна сънна апнея имат обструкция на дихателните пътища точно като тези с обструктивната сънна апнея, те също имат проблеми с дишането по време на сън и понякога дори полагат усилие за да дишат през нощта.
Много често причините за появата на сънната апнея са наднормено тегло, употребата на прекалено много алкохол, начина на спане и запушването на носа. Ако се погрижите да намалите теглото си и избягвате пиенето на прекалено много алкохол, както и да промените начина си на спане и да се погрижите носът ви да не е запушен може да избегнете сънната апнея.

Още информация за хората със сънна апнея

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *