По време на лечението от хепатит С и при бременност, могат ли да се появят слабост, треска, главоболие…

Влошава ли се състоя­нието на болния по време на лечението от хепатит С? Опасно ли е, ако настъпи бремен­ност през този период? Ето какви са отговори­те на нашите специа­листи:

Да, по време на лечени­ето е възможен временен ефект, но това не е обостряне на основния про­блем, а проява на странич­ните действия на лекар­ствата. Тези препарати наистина са много силни и организмът ги възприема по различен начин. Така например заради инжек­циите могат да се появят слабост, треска, главобо­лие. Повишава се и тем­пературата на тялото. Развива се депресия. Но по принцип това са временни явления. Специалистите учат пациентите как да се справят с тях. Карат ги да повярват в успешния резултат.

По отношение на бре­менността – желателно и препоръчително е през периода на лечение да се въздържате от забреме­няване, и още половин го­дина след това. Защото лекарите не са уверени в безопасността на интерфероните за плода.

Ако бременността е настъпила преди нача­лото на лечението, през деветте месеца трябва да ви наблюдават акушер- гинеколог и специалист по инфекциозни болести. Редовно се изследвай­те, за да се знае количе­ството вируси, както и клиничните и биохимични показатели на кръвта. Подложете се и на ул­тразвукова диагностика. От всичко това зависи по какъв начин ще се появи малчуганът на този свят – дали по естествен път или чрез цезарево сече ние. Но във всички случаи новородените се наблю­дават внимателно.

Изследване за наличие на вируса трябва да се проведе през първия, тре­тия, шестия и дванадесе­тия месец от раждането на бебето.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.