ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бременност и риба – безопасно ли е яденето на морски дарове по време на бременност

Бременните жени по време на своята бременност много често се питат правилно ли е това което ядат и пият и дали то е полезно за тях и бебето им. Това, което яде и пие една бременна жено е от особена важност, тъй като то влияе върху развитието на бебето. Знае се, че зеленчуците и плодовете са полезни, а алкохола например трябва да се спре, но знаете ли нещо за морските дарове.
Морските дарове може да бъдат чудесен източник на протеини и желязо, които са важни за развитието на бебето, а омега -3 мастните киселини са полезни за развитието на мозъка му. Има обаче някои видове като акула, риба меч, кралска скумрия и др., които съдържат в себе си високи нива на живак. Живакът, който се съдържа в морските дарове не е проблем за възрастните, но трябва да се внимава с приема му, ако сте бременна или мислите да забременеете. Ако редовно ядете риба с високо съдържание на живак, тогава той се натрупва в кръвта ви, а твърде многото живак уврежда мозъка и нервната система на бебето.
Безопасно е да ядете морски дарове с по-ниско съдържание на живак като например: скариди, краб, сьомга, морска треска, сом. Важно е да знаете, че не бива да ядете големи морски хищнически риби. Избягвайте също така да ядете сурова риба и миди за да се предпазите от поглъщането на вредни бактерии и вируси. За да са безопасни морските дарове, които ядете се научете да ги готвите правилно и на подходящата температура.

Нужното количество омега-3 мастни киселини може да получите от храни като ленено масло, рапично масло, соево масло, орехи. Учените все още не са доказали колко точно е полезното количество на омега-3 мастните киселини, което трябва да получи една бременна жена, затова е добре да не прекалявате с яденето на храни богати на омега-3 мастни киселини. Не е доказано, че живакът може да увреди непоправимо мозъкът на вашето бебе, така че може да консумирате морски дарове по време на бременност, но това да е в умерени количества.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *