Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно-невярно за противовъзпалителните лекарства

Всички имаме в домашните си аптеки лекарства, които помагат при болки и Възпалителни процеси, но знаем ли наистина добре да ги използваме?

Можем да ги съчетаем с болкоуспокоителни

НЕ Е ВЯРНО! Аналгетичните лекарства намаляват или отсраняват напълно болката, а някои, като аспирина например, в по-голямо количество имат противовъзпалително действие. За да се избегне всякакъв риск от свръхдозиране, не бива да се взимат едновременно двата вида медика­менти. Във всички случаи трябва да се спазват препоръчителните количества и времевия интервал. Най-малко странични ефекти има парацетамолът – той може да се приема дори от бременни и кърмещи майки и е ефикасен при болки от различен характер.

Не бива да се приемат по-дълго от 5 дни

ВЯРНО! Предписаната от лекаря или препоръчаната в указани­ето доза трябва да се спаз­ва. Противовъзпалителните лекарства се приемат през възможно най-кратък период от време. Проверете дали другите ле­карства, които взимате, не съдържат противовъзпалителни съставки или аспирин. Консултирайте се с вашия лекар, ако болките продължават или ви будят през нощта, както и ако лечението ви се струва недостатъчно ефикасно.

Неподходящи са при хра­носмилателни проблеми

ВЯРНО! Противовъзпалителните не се препоръчват при чувствителен стомах, болести на черния дроб, бъбреците и сърцето, как­то и при алергии от съставките на тези лекарства и от аспирин. При бременност, кърмене, астма или лечение с антикоагулиращи лекарства само лекарят може да определи дали противовъзпали­телните са допустими.

Те са предназначени само за силни болки

НЕ Е ВЯРНО! Нестероидните противо­възпалителни (ибупрофен, напроксен) се продават без рецепта и се приемат при леки и умерени болки. Те блокират производството на простагландините – вещества, от­говорни за възпалителните процеси в организма.

Забранени за бременни след шестия месец

ВЯРНО! Противъзпалителните са забранени за бременни под всичките им форми хапчета, гелове и помади. Преминаването на съдър­жащите се в мазилата вещества в кръвта не бива да се подценява. Колкото по-голяма е площта, върху която се нанасят, толкова по-високо е усвояването на лекарството и опасността от страничните му ефекти нараства.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *