Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

15 въпроса, които непременно трябва да зададем на майка си…

…за да узнаем истини за собственото си здраве

Можем да си спестим много меди­цински прегледи, ако разпитаме подробно майка си. За съжаление доста от слабите ни места са наслед­ствени. Ето защо е добре навреме да ги откриете, а следните въпроси към майка ви ще ви помогнат.

Имала ли е винаги силни болки при мензис?

Въпросът е наистина важен, ако искате да имате деца. Силните болки при мензис могат да означават ендометриоза. Лигавицата на матката се. разпростира извън нея, в други области на тялото. Около 10% от жените страдат от тази наследствена болест, която може да се отрази негативно върху оплодителната спо­собност. При половината от жени с безплодие лекарите откриват ендометриоза – чрез лапароскопия или ЯМР. Може да се овладее с лекарства или операция.

Колко сте тежали като новородено бебе?

Ако сте били над 4 кг при раждането, е възможно майка ви да е имала диабет, провокиран от бременността. Много често той остава скрит и води до усложнения при износването и раждането. Ако и вие сте били толкова едро бебе, трябва внимателно да следите захарта си като бременна. За съжаление децата, които са родени даста над нормата като тегло или обратното, под 2500 г, по-късно често са с наднормени килограми и развиват диабет тип II. При такъв случай внимавайте за теглото си.

Имало ли е случаи на внезапна смърт в семейството?

Внезапната смърт почти винаги сочи заболяване на съдовете (заболявания на сърцето, кръвообращението, ин­султ). Ако имате в семейството болен от сърце под 65 години, също трябва да внимавате. Предразположението към натрупване на холестерол в съ­довете е наследствено. Ако сте гене­тично предразположени, не трябва да пушите, добре е да спортувате редовно и да се храните балансирано. Споделете с лекаря си вашето пред­разположение и проверявайте нивото на холестерола, триглицеридите и хомоцистеина в кръвта си.

Кога са се появили първите й бръчки?

Ако майка ви и досега има гладка кожа, и вие ще наследите същото. Ако обаче тя отдавна се бори с бръч­ките, вие също трябва да вземете мерки навреме. Използвайте крем с UV фактор, избягвайте слънчевите бани и не пушете. Хранете се с повече риба, защото омега-3 мастните кисе­лини поддържат кожата гладка.

Чупила ли си крак или ръка?

Ако майка ви спомене няколко счуп­вания, това вече е сигнал за слаби кости и опасност от остеопороза. След 35 години намалява стабил­ността на скелета, затова трябва да консумирате повече храни, бога­ти на калций (млечни продукти), и ежедневно да сте на слънце поне по четвърт час, за да може тялото ви да произвежда витамин D, необходим за усвояването на калция. Важно е и движението, то активира обмяната ни микроелементите и така заздра­вява костите.

Имало ли е случаи на рак в семейството?

Симо при около 15% от всички ви­дове рак има генетична предопределеност. Как тогава да си обясним, че в някои семейства по-често се наблюдават ракови заболявания от един и същи вид? Експерти пред­полагат, че това се дължи вероятно на еднаквия начин на живот (на­пример храненето). Затова винаги пи тайте как са живели заболелите, само така ще добиете пълна пред­става. Но внимание – ако в едно семейство има различни ракови гинекологични заболявания (рак на матката, на яйчниците, на гърдата), това може да се дължи на наслед­ствена обремененост. Тук важна е ранната диагностика – повечето ракови заболявания са лечими, ако се открият навреме. Не пропускайте профилактичните прегледи и редов­но опипвайте гърдите си.

Как се е справяла със стреса по време на бременността?

Ако се чудите защо така бързо из­падате в паника, питайте майка си дали не е имала стресови ситуации по време на бременността, или е трябвало да превъзмогне някакво драматично изживяване. Стресирините бременни предават много кортизол на плода, вследствие на кое то мозъкът на бебето се оформя така, че в по-късни години става податлив на напрежение.

Имала ли е язва на стомаха?

Около една трета от всички възраст­ни носят бактерията хеликобактер пилори, която може да причини язва на стомаха. Според едно изследване тя често се предава от майката на детето, вероятно чрез слюнката. Ако в семейството ви има повече случаи на язва, трябва да кажете това на лекаря си. Бактериите се унищожават с антибиотици. Можете да предотвратите заболяването с начин на живот, щадящ стомаха – избягвайте алкохол, лютиви храни и стрес.

Имали ли сте като бебе пърхот и обрив на лицето?

Бебета с такива оплаквания по-късно са предразположени към алергии. Опасността намалява, ако са кър­мени поне 6 месеца. При алергиите наследствеността играе голяма роля. Ако и двамата родители имат една алергия, астма или невродермит, детето ще се разболее от същото с 80% сигурност. Ако сте генетично обременени, но не боледувате, тряб­ва да използвате антибактериални сапуни и антиалергична козметика, както и да не пушите.

Често ли е правила диети?

Ако съвестта ви гризе блед всеки бонбон, това също може да е на­следство от майка ви. Не генетично, но придобито. Експертите смятат, че 89% от дъщерите на постоянно спазващи диети майки също искат да отслабнат. Ние просто несъзнателно подражаваме на майките си. Ако тя не харесва тялото си, и вие в повечето случаи няма да харесвате вашето. Помислете, преди да започнете да гладувате – дали не го правите заради майка си. Не е лесно да се освободим от влиянието на родителите си, но вие трябва да се чувствате добре в собственото си тяло.

Имала ли е майка ви разширени вени?

Ако тя ви отговори положително, трябва да обърнете внимание на вените си. Предразполо- жението към слаба съединителна тъкан и с това към разширени вени се унаследява. Не е добре да стоите или да седите дълго време на едно място. Тренировките за издръжливост под­държат вените отворени, но трябва да избягвате големите горещини и сауната. Идете на лекар при пър­вите признаци за промяна в кръвоносните съдове. В ранен стадий развитието на уплътнения може да се предотврати.

Страдала ли е от депресии?

Само при 15% от пациентите единият родител е имал депресия. При тези случаи обикновено дефект в гените обърква обмяната на веществата в мозъка. Ако към това се добавят и тежки житейски проблеми, може да се появи депресия. Важно е как се държат родителите в депресивна фаза – това често несъзнателно се копира от децата. Заболелият трябва да сподели с приятели или родни­ни и да потърси професионална помощ.

Кога е имала проблеми с теглото?

37% от жените имат същата фигура като майка си. Дали мама е имала проблеми с отслабването след раждането, или е напълняла чак на 45 години? Имайте предвид тези неща, когато и вие сте на същата възраст. Опитайте се да избягвате вредните навици в храненето, присъщи на семейството ви.

Баба ви много ли е забравяла?

Трябва да знаете дали някой в семейството е страдал от Алцхаймер. Според едно американско изследва­не податливостта към деменция е 80% наследствено обусловена. Ако забележите първите признаци при никой възрастен близък, трябва да потърсите съвет от лекар – в ранен стадий е възможно да се спре развитието на болестта.

Кога е влязла в критическата възраст?

Дъщерите обикновено влизат в кли­мактериум на същата възраст като майките си. Това най-често става около 51 години, но може да започне и па 40. С доближаването на тази възраст е по-трудно да забременеете. Така че мама може да ви каже дали да побързате с децата.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *