Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възможно ли е инфекциозно заболяване да доведе до косопад?

Здравейте, възможно ли е инфекциозно заболяване да доведе до косопад? Имам такъв проблем и личният лекар ми каза, че това е в резултат от прекарано заболяване.

Десислава Георгиева – София

Инфекциозните заболявания могат да бъдат честа причина за възникване на косопад. Най- често срещаните инфекциозни причини за косопад са гъбичните инфекции и фоликулитът. Ин­фекцията с гъбички може да се появи във всяка част на тялото. Появата на гъбична инфекция по окосмена част води до наличие­то на петна, в които няма косми. Най-често гъбичната инфекция се причинява от трихофитон и поради тази причина се нарича трихофития. Трихофитонът при спортисти, а и при хора, които носят тесни обувки или имат влажни крака, води до гъбична инфекция на краката и ноктите.

КАК ИЗГЛЕЖДА ГЪБИЧНАТА ИНФЕКЦИЯ НА СКАЛПА?

Тръгва като малка пъпчица, която постепенно се разширява в периферията, а засегнатият участък се покрива с люспички. При обхващане на космите от гъбичната инфекция те посте­пенно опадат. Много често заболяването е съпроводено със сърбеж. Възможно е да има зачер­вяване, образуване на мехурчета и навлажняване. Характерна осо­беност на гъбичната инфекция е наличието на активна периферна част и централна част, която има белези за обратно развитие на инфекцията. Дотук говорим за заразно заболяване, което може да се пренесе при контакт със заразени хора, животни и предмети, като гребени, дрехи, душ кабини, басейни.

Лечението на гъбичната инфекция се провежда в зави­симост от вида на гъбичките, които са довели до инфекцията. В някои случаи има тенденция към спонтанно излекуване. За такова лечение се използват лекарства, които се наричат, антимикотици и се предписват за системно и локално лечение. Лекарства за системно приложе­ние са флуконазол, итраконазол, тербинафин, може да се използва и гризеофулвин.

За локално приложение се използват противогъбични пре­парати. Разбира се, най-добре е да обърнете внимание на профи­лактиката.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *