ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Малки хитринки за укрепване на здравето

Смейте се, поддържайте хигиената на зъбите си, пийте чай, дръжте далече дистанционното устройство на телевизора… Това са само част от малките всекидневни хитринки, които могат да бъдат полезни за здравето.
Смейте се
Ползата за здравето: Подобрява кръвоснабдяването с 21%.
Смехът е полезен за сърцето. Учени от Тексас установили, че след като хора са се посмели на някоя комедия кръвоносните съдове им са се разширили с една пета за период от 24 часа. А след сериозен документален филм артериите се свили с 18%. Известно е, че стесняването на кръвоносните съдове причинява високо кръвно налягане.
Организмът на щастливия човек отделя неврохимикали, които създават чувство за комфорт, а това действа благотворно на тялото.

Да, наистина смехът е здраве!

Поддържайте хигиената на зъбите си
Ползата за здравето: Намалява риска от рак на устата и на гърлото.
Грижите за устата са необходими не само за добрия вид на зъбите. Ново изследване на американски учени показало, че хората с хроничното заболяване на венците са силно застрашени от рак на устата и на гърлото. Такъв риск има дори и за непушачите.
Болестите на венците се причиняват от бактериите, които се размножават в натрупаните плаки около зъбите. Мийте и почиствайте със специални конци зъбите си, за да избегнете натрупването на зъбен камък.
Пийте чай
Ползата за здравето: Намалява риска от инсулт с 21%.
Учени от университета в Лос Анджелис са анализирали данните от 8 изследвания на пациенти с инсулт и установили, че рискът за хората, които изпиват поне 3 чаши чай на ден, да получат мозъчен удар е една пета по-малък в стравнение с тези, които пият по-малко от чаша чай на ден.
Няма значение дали чаят е черен, или зелен – двата вида се правят от едно и също растение – Camellia sinensis. То съдържа мощния антиоксидант EGCG (epigallocatechin gallate) и аминокиселината теанин, които предпазват съдовете и артериите.
Напишете благодарствено писмо
Ползата за здравето: Ще се почувствате с 20% по-щастливи.
Изразяването на искрена благодарност към някого поражда положителни емоции, които повишават имунитета, подобряват дишането и функцията на черния дроб и понижават кръвното налягане. До такъв извод са стигнали учени от университета в Кент.
Дръжте далече дистанционното устройство на телевизора
Ползата за здравето: Отслабване.
Не ползвайте дистанционното, а ставайте, за да превключвате програмите на телевизора ръчно. Проучване в Австралия е установило, че дори леките движения по време на занимания в седнало положение, като например гледане на телевизия, допринасят за стопяването на тлъстините около талията. При всяка възможност се изправяйте и раздвижвайте макар и за минута. Ставайте от бюрото, когато телефонът звъни, протегнете се няколко пъти преди да прочетете или напишете нов имейл.
Драскайте си по време на служебни събрания
Полза за здравето: Подобрява паметта с 29%.
Според британски учени хората, които си драскат на лист, докато слушат нещо, запомнят по-добре детайлите. Драскането пречи на пълното отвличане на вниманието и същевременно помага за запаметяването на подробностите.
Хванете мъжа си за ръката
Полза за здравето: Намалява стреса.
Прегърнете мъжа си и подръжте ръката му. Така ще намалите стреса. Американски учени наблюдавали две групи жени, които разказвали за стресиращи събития, което обикновено е свързано с повишаване на кръвното налягане и учестяване на пулса.  Кръвното налягане на жените, които не са контактували с мъжете си преди пресъздаването на стресовата ситуация, се вдигнало двойно в сравнение с жените, които са проявили обичта си към техните съпрузи. Контактът повлиял по същия начин и на пулса.
Занимавайте се с йога
Полза за здравето: Облекчава болките в гърба с 56%.
Тези упражнения значително облекчават болките в гърба и кръста. Ако играете йога по час и половина 2 пъти седмично в продължение на половин година, болките в гърба и кръста, както и симптомите на депресия, ще намалеят с 60%.
Пийте мляко на закуска
Полза за здравето: Загуба на излишно тегло.
Жените, които изпиват по една голяма чаша обезмаслено прясно мляко на закуска, обикновено на обяд поемат 50 калории по-малко, отколкото ако пият сутрин плодов сок. Въпреки че калориите в обезмасленото мляко и сока са същите, млякото засища повече и намалява вероятността от преяждане при следващото хранене. След една година може да се окаже, че сте отслабнали с 2-3 килограма.
Изпивайте по чаша вино
Ползата за здравето: 5 години по-дълъг живот.
Дългогодишно изследване на датски учени е показало, че хората, които пият всеки ден по половин чаша вино, удължават живота си с 5 години.
Полифенолите във виното, особено в червеното, укрепват сърцето, повишават стойностите на добрия холестерол и на протеините, които разтварят тромбите в кръвта. Това намалява риска от застрашаващите живота инфаркт и инсулт. Помнете, че не трябва да пиете повече от една чаша на ден /за мъжете – до 2 чаши/. Прекаляването с алкохола крие риск от рак на гърдата.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *