Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Депресията при тийнейджърите може да бъде много опасна

Тийнейджърите също страдат от депресия и я преживяват по начин подобен на този на възрастните. Те обаче може да изпитат емоциите си по-интензивно и с по-голяма воалитност. Ако един тинейджър изпадне в депресия преди изпит например, това е нормално, но ако това състояние продължи месеци наред без да има причина тогава трябва да се обърнете към лекар.

Тинейджърската депресия е сериозен проблем, но може да бъде решен, когато се знаят симптомите и. Около 5% от децата и юношите страдат от депресия в даден момент от живота си. Тийнейджърите, които са преживели някаква загуба или такива, които са под напрежение заради ученето са с по-голям риск за развитие от депресия. Много често депресията е породена от проблемите у дома. В много от случаите родителите са депресирани и това се предава на децата, тъй като депресията обикновенно протича в семейна среда. Важно е да се знае и да се запомни, че поведението на  депресираните тийнейджъри е различно от това на възрастните хора.

Най-честите симптоми на тийнейджърката депресия са:

    • Честа тъга и плач – тъгата може да се изрази в носенето на черни дрехи например или на писане на поезия с болезнена тематика, както и слушане на музика, която има нихелистк а тематика. Тийнейджърите с депресия може също така и да плачат без видима причина. Може да чувстват, че живота не си струва да се живее и съответно не си струва да поддържаш своя външен вид чист и спретнат. Тийнейджърите може да вярват, че негативните ситуации никога не се променят и са песимисти за бъдещето си.
    • Липса на мотивация – при депресия тийнеиджърите са слабо мотивирани, доста апатични и с понижено ниво на енергия, поради тази причина отказват да посещават учебните занимания, спортните и другите видове мероприятия в които участват. Успехът им значително е намален поради загубата на концентрация и забавеното мислене.
    • Социална изолация – тук е налице липсата на връзка с приятелите и семейството. Тийнейджърите с депресия се опитват да избягват семейните събирания и срещите с приятели. Избягват да споделят чувствата си, вярвайки, че те са сами на този свят и никои не ги разбира и не се грижи за тях.
    • Ниско самочувствие и чувство на вина – тийнейджърите може да поемат вината за негативните събития или обстоятелства. При всеки неуспех придобиват отрицателно мнение за своята компетентност и губят самоуважението си. Чувстват, че не са достатъчно добри. Често тийнейджъри с депресия се оплакват от главоболие, виене на свят, гадене и болки в гърба. Депресираните тийнейджъри често имат проблеми с концентрацията в училище със спането и с храненето. Някои злоупотребяват с наркотици или алкохол, защото си мислят, че по този начин се чувстват по-добре, други показват емоционалното си състояние като се самонараняват.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *