ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Студен резерв

Или как чрез замразяване на яйцеклетки можем да родим тогава, когато искаме, а не когато трябва.

„Бог определено е направил греш­ка! Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-лесно трябва да ни бъде да забременеем. На 21 г. психически не сме готови да родим, но физически това е идеалното време. Яйцеклетките трябва да съзряват с годините, а не да умират бавно всеки ден.“ Много жени ще се съгласят с ду­мите на актрисата Холи Бери, която роди дъщеря си на 41 г. Все повече дами се замис­лят дали да не прибягнат до процедура по замразяване на яйцеклетки, за да родят тогава, когато те, а не телата им са готови.

ЛИМИТИРАНА СЕРИЯ

Не стига, че запасът ни от яйцеклетки е ограничен, но и те постоянно умират или мутират от стреса, на който сме подложе­ни. Учените твърдят, че организмът про­извежда най-качествените си яйцеклетки до 27-ата ни година, но идеалната въз­раст за раждане е до 25 г. И въпреки това малко жени се решават да родят тогава, защото все още нямат за­вършено образование, си­гурна работа и постоянен партньор. Според скорошно проучване сериозно се е увеличил процен­тът на българките, които раждат след 35-годишна възраст (над 13%). Това обаче често означава по-тежка бременност, прибягване до ин-витро процедури и все по-голям брой недоносени бебета.

ПЛАН „Б“

Предложението на науката звучи дос­та по-оптимистично – криоконсервация (нискотемпера- турно съхранение на живи биологични обекти с възможност за възстановяване на техните функции след размразяване). Замразяването на яйцеклетки позволява да не се съобразявате с биологичния си часовник.

„Благодарение на процеса витрификация (съвременен ме­тод за свръх бързо замразяване на клетки) цели 95% от тях са живи и готови за оплождане веднага щом се размразят. Процентното съотношение е същото като при нормално оплождане“, обяснява д-р Антонио Рекена, директор на ис­панска клиника IVI, специализирана по репродуктивно здраве. Деца, заченати така, се раждат успешно от години – пър­вият случай на бременност от замразена яйцеклетка е през 80-те години, а в България методът се прилага от 2007 г.

КАК СТАВА?

Процедурата не е никак сложна: „Можете да се подложите на нея, ако няма­те медицински противопоказания и сте на възраст до 30 г.“, казва д-р Рекена. Има два етапа. Започва се с хормонална стимулация, за да може яйчникът да произведе повече от една яйцеклетка. За около седмица пациентката посе­щава клиниката за преглед и подкожни инжекции. След като яйцеклетките са готови, те се изваждат от организма. Няколко часа в клиниката и вече сте си у дома. Според д-р Рекена възрастта на жената е важна в момента на взимане на яйцеклетките, но не и при самото оплождане.

КОЛКО СТРУВА?

В България също се предла­га услугата за замразяване както на яйцеклетки, така и на цели ембриони. Цените Варират между 100 и 500 лв. В зависимост от броя на яйце­клетките. Съхраняването им за 5 години, което е макси­малният срок у нас, пък може да ви струва около 2000 лв.

НЕ КАПРИЗ, А НЕОБХОДИМОСТ

Има жени, за които криоконсервацията на яй­цеклетки е необходима по медицински причи­ни – при бързо изтощаване на яйчниците или при тежки болести като рак. Яйцеклетките на раковоболните са особено уязвими и това е последният им шанс да оставят частица здрав генетичен материал след себе си. До криоконсервация се прибягва и когато след хормонална стимулация за ин-витро проце­дура получените яйцеклетки са повече и не могат веднага да бъдат оплодени.

МЕДИЦИНСКИ РИСКОВЕ

Като при всяка медицинска интервенция, и тук има риск. В следствие на интензивната хормонална терапия е възможно образува­нето на кисти. Освен това взимането на яйцеклетки е ювелирна работа и е възможно лекарят да засегне кръвоносни съдове, пи­кочния мехур или червата. Рискове има и след оплождането. Макар замразените яйцеклет­ки да преминават през обстойни изследвания, липсва гаранция, че няма да се развият гене­тични аномалии. Възможна е и извънматочна бременност. Криоконсервацията на яйце­клетки решава проблема с остаряването на самите яйцеклетки, но не и на организма на жената като цяло. А една от водещите асоциации на институтите по изкуствено оплождане в света The Fertility Institutes не може да отговори колко дълго могат да се съхранява замразеният материал.

ЕТИЧНИ ВЪПРОСИ

Сделката с времето изглежда привлекател­на, но буди притеснения. Ваня например е против и смята да осинови дете, ако до 35 г. няма собствено. „Процедурата не е изучена, резултатът е неизвестен и има много стра­нични ефекти“, казва 38-годишната Дана, ко­ято вече два пъти се подлага на ин-витро. Според Американското общество по ре­продуктивна медицина (ASRM) криоконсервацията подлежи на изучаване и усъвършенстване. Идеята за „яйцеклетки в хладилника“ се приема хладно и от мъжете: според Георги е по-добре да опита безкрайно много пъти, вмес­то да води жена си на мъчителни процедури. Мартина, която преди година си е замразила яйцеклетки, обаче споделя: „Реших да го направя, защото ми се иска да стана майка тогава, когато пожелая и открия точния човек, но дори това да не се случи, мога на 40 да родя и сама да възпитавам детето си.“

Да родиш… сестра си

Замразяването на яйце­клетки може да доведе и до куриозни случаи. 41-годишната Ирит Котер-Коен има две дъщери, заченати по нормален начин, но много искала трето дете. Решава да се подложи на изкуствено оплождане, но не със собст­вена яйцеклетка, а с тази на майка си, съхранена чрез криоконсервация преди 18 г. Така че роденото момиченце Ширел може да се счита не само за дъщеря на Ирит, но и за нейна сестра.

 

270 000 семейства у нас са стерилни!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *