ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

…Какво точно означава понятието нормално кръвно налягане?

Един от въпросите, който най-често ни се задава, е за раз­ликата между горната и долната граница или т.нар. систолично и диастолично налягане. В интерес на истината док­торите отскоро обръщат по-специално внимание на това. Смяташе се, че тази разлика не трябва да превишава 40-50 единици, И още нещо се беше вко­ренило в разбиранията не само на докторите, но и на нас самите. Става дума за това, че повишаването на кръвното с възрастта се смяташе за неизбежно явление.

Сега обаче тази гледна точка се промени.

НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО В ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ НЕПРЕМЕННО ДА СТРАДАТЕ ОТ ВИСОКО КРЪВНО

Преди пет години беше завършено многогодишно изследване, в хода на кое­то се проучваше влияние­то на различните нива на кръвното налягане върху продължителността на живота и вероятността от възникване на услож­нения. За да се избегне „нагласяване“ на резулта­тите, в изследването бяха привлечени десетки хиляди пациенти от различни страни. Същото това из­следване потвърди, че по­вишеното кръвно налягане с възрастта се превръща в основен фактор за риск от исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, хронична сърдечна и бъ­бречна недостатъчност, увреждане на очите.

Артериалната хипертензия съкращава живота на болния с цели 10-20 годи­ни. Затова е необходимо и дори задължително чо­век да поддържа нормално кръвно налягане и В зряла възраст.

ГОРНАТА ГРАНИЦА ЗАВИСИ ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА СЪРЦЕТО, ДОЛНАТА – ОТ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

Една от най-разпрос­транените грешки е тази, която пречи да се разбере съвсем правилно какво оз­начават стойностите на кръвното налягане. Много хора погрешно предпола­гат, че горната граница се определя от състоя­нието на кръвоносните съдове, а долната – от това на сърцето. Всъщ­ност е точно обратното. Ето защо. Съкращавайки се, сърцето изтласква порция кръв към кръвонос­ните съдове. През това време кръвното налягане достига максималното си ниво. Неговата величина зависи от силата, с която сърцето е изтласкало порцията кръв. Следова­телно, „сърдечното“ наля­гане е горната граница. А за да не се стигне дотам то да падне до нулата, докато изпразненото сърце се запълни с нова порция кръв, започват да действат кръвоносните съдове. Стените на артериите са еластични. Те се разширяват, за да могат да поберат същата порция кръв и след това се връщат в изходното си положение, изтласквайки кръвта далече по кръвоноснифе съдове. И така не позволяват на кръвното налягане рязко да се понижи. Следователно долната граница се дължи на функцията (правилна или неправилна) именно на кръвоносните съдове.

ВНИМАНИЕ!

Именно затова с напредване на годините е толкова трудно да се свали долната граница, защото кръвоносните съдове, засегнати от атеросклероза, губят своята еластичност. И, може да не ви се вярва, но тази еластичност може да се възвърне. Важното е да се придържате към здравословно хранене и да осигурявате на организма си повече физически натоварвания.

Запомнете:

Отсега нататък и за млади, и за стари за оп­тимално се смята кръвно налягане с показатели 120/80; за нормално -130/85; за допустимо повишено – до 140/90. Всичко от тази стойност нагоре се смята за артериална хипертензия, изискваща лечение. И то трябва да започне с нелекарствени средства. Но ако след половин година не се постигне желаният резултат, тогава е целе­съобразно да преминете на постоянна медикамен­тозна терапия.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *