ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е причината за кървенето от носа?

На 24 години съм, но имам проблем, който ме тревожи. Много често кървенето от носа започва без никаква причина. Ходила съм на лекар, но ми казват, че е от слабите капиляри. Аз обаче искам да знам какви други причини за кръвоизлив от носа има?

Катя Стойчева – София

Причините за вашия Проблем могат да бъдат много и различни. Така например: нараняване на тъканите в носната кухина, удар в областта на главата или на носа, инфекциозно или хронично заболяване, дори прекаляването с аспирин. Това са само малка част от причините да ви потече кръв от носа (кървенето е симптом на някакво заболяване).

В зависимост от за­сегнатия участък спе­циалистите разделят кървенето на две групи: предно – кръвоносният съд е в предната част на носа, и задно – той се намира в задната част на носната кухина.

Предното кървене се среща по-често, особено при деца. Ако човек е сед­нал или прав, от едната или и от двете ноздри изтича светлочервена кръв, а ако е легнал, тя се стича в гърлото – незави­симо от това кръвозагубата не е голяма. Т. нар. задно кървене е по-характерно за възрастните хора, особено за тези с високо кръвно – кръвта е тъмночервена и се стича към носоглътката без значение дали сте прави, седнали или легнали, а когато е по-обилно, кръв може да изтича и от ноздрите.

Кървенето от носа е по-често срещано през зимата, когато въздухът в затоплените помеще­ния е доста сух, изсушава носната лигавица и тя по-често кърви.

По-често е кървенето при употребата на анти-бебе хапчета и през бре­менността – променят се хормоналните нива, при хипертония, при сис­темна злоупотреба с ал­кохол.

ТО ЗАПОЧВА ВНЕЗАПНО – СЛЕД КИХАНЕ

Питате ни какви са симптомите за кръвоиз­лив от носа? Обикновено започва внезапно, предшествано от кихане и сърбеж в носа. Възможно е преди кървенето да се усеща тежест, виене на свят с притъмняване npeg очите, шум и бучене 6 ушите.

Какви други причини има:

  • травми;
  • бъркане в носа;
  • попадане на чуждо тяло в него;
  • разраняване на лигавицата с цел почистване на засъхнал секрет;
  • заболявания като простуда, синузит, алергия, атеросклероза на кръвоносните съдове в носа, хипертония;
  • нарушения в кръвосъсирването – хемофилия, левкемия, ниски нива на тромбоцитите в кръвта, апластична анемия, чернодробни заболявания, ревматизъм, скарлатина, туберкулоза, полипи в носа, тумори.

ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ В ЛЕКАР

Каква е прогнозата? Всеки кръвоизлив от носа, който не спре до 10-15 мин. или спре и пак се поява, трябва да ви накара да потърсите лекарска помощ. Предното кървене обикновено спира бързо и не води до чувствителна кръвозагуба, но ако се повтаря често, особено при деца, потърсете консултация с лекар за изясняване на причините и взимане на адекватни мерки. Задното кървене, което се среща по-често при възрастните и се свързва най-вече с високото кръвно, може да доведе до значителна загуба на кръв. Ако се повтаря често, то може да доведе до анемия, затова потърсете лекарска помощ за изясняване на причините ако кръвоизливът от носа е симптом на заболяване, то ще бъде открито в ранен стадий.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *