Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Светлана Буканова: Диабетът при децата се дължи на генетичен дефект на имунната система!

Специалисти смятат, че почти половината болни търсят медицинска помощ твърде късно именно защото не подозират, че са сериозно заболели.

Възможно ли е да се защитим от това коварно заболяване? Отговорът е – трудно, но можем. Най-ранният показател за появата на болестта е високото наднормено тегло и най- вече натрупаните излишни килограми в област на корема и талията. Ако обиколката на талията е повече от 80 см при жените и 94 см при мъжете, това е сериозен и доста висок риск да заболеем. Неправилно избраните диети и честото гладуване по различни причини могат само да усложнят ситуацията. Няма да отслабнем, но ще си докараме проблеми не само с панкреаса, но и с други жизненоважни органи и системи.

БОЛЕСТТА И ДЕЦАТА

При децата обикновено се открива диабет тип 1. Това, е генетичен дефект на имунната система: антитела разрушават клетки на панкреаса, приемайки ги за чужди. Именно този орган произвежда инсулина – хормон, който помага на глюкозата чрез кръвта да достигне до всички клетки на организма. А именно глюкозата е онова „гориво“, необходимо за нормалната работа на организма. Когато инсулинът не достига, глюкозата остава непреработена, попада в кръвта, нарушава обмяната на веществата и така различни органи в човешкото тяло опазват да работят по един или друг начин. Болните деца, за да регулират кръвната си захар, си поставят инсулин. Това е детският диабет тип 1.

При тип 2 панкреасът изработва достатъчно инсулин, но клетките на организма не могат да реагират навреме и правилно и глюкозата постъпва в кръвта. Този тип диабет се среща при възрастни пациенти, които по правило са с наднормено тегло. При деца диабет тип 2 се среща много рядко.

ГЕНИТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ?

По наследство не се предава самата болест, а предразположеността към нея. Ако например майката има диабет 1, рискът да се разболее детето й е около 3-4%, ако бащата е с диабет, рискът е 7-8%, а при двама родители с диабет-над 15%.

Впрочем ако някой от близките на детето е с диабет тип 2, то когато порасне, някъде около 40-50-годишен, рискува да стане жертва на заболяването. Но рискът „детски диабет“ е свързан не толкова с лошата наследствена генетика, колкото с други опасни фактори.

ОПАСНИТЕ ФАКТОРИ

Когато са повишени стойностите на кръвната захар по време на бременността. Ако плодът се развива в такива условия, панкреасът е под голямо напрежение и има вероятност като възрастен да заболее от диабет.

• Изкуствени храни за кърмачета. Повечето изкуствени храни са на основата на кравето мляко. Белтъкът на този продукт по своята молекулярна структура е сходен с белтъка на клетките на панкреаса. Не е изключено имунната система на новороденото да започне да изработва чужди антитела и така да унищожава собствените си панкреасни клетки.

Особено опасен за появата на детски диабет е грипът. По време на боледуването организмът претърпява интоксикация. Видоизменят се бета-клетките, които изработват инсулин, и стават неразпознаваеми за собствената си имунна система. Тогава антителата започват да ги разрушават. Затова, ако вирусното заболяване при малките деца е протекло тежко, след оздравяването непременно трябва да се направи изследване на кръвната захар. Това спомага да не се пропусне диабетът още в ранната му форма.

• Стрес. Силната уплаха или страх при децата, психологическата травма при развод на родителите и други неприятни преживявания отслабват неустойчивата имунна система не по-малко от инфекциите и могат да доведат до развитие на диабет.

КОВАРСТВОТО НА БОЛЕСТТА

Пикът на заболеваемост от диабет при децата е във възраст 7-10 г. В последните няколко години обаче се проявява в още по-ранна възраст. Обикновено при децата диабетът се открива съвсем случайно – когато детето попадне в болница след усложнение на вирусна инфекция, обикновено му се правят кръвни изследвания. И тогава диагнозата се появява като гръм от ясно небе! Точно в това е и коварството на диабета – той добре „се е научил“ да се прикрива. Класическите симптоми като жажда, често уриниране, повишен апетит се проявяват тогава, когато собствената ни имунна система вече е унищожила повечето количество бета-клетки на панкреаса.

За повечето родители първите тревожни признаци, за диабет при детето им са позната. Най-често се повишава необходимостта от сладко. Всички деца обичат сладки храни, но когато потребност от тях е увеличена, трябва да се потърси мнението на специалист. Появява се и характерното главоболие, свързано с нарушаването на режима на хранене. Понякога 1-2 часа след храна детето усеща слабост. Ако се установят тези симптоми, не трябва да се отлага посещението при детски ендокринолог. Особено ако детето е в рискова група. Лекарят ще назначи изследвания, които да докажат или отхвърлят диагнозата.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *