ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

…Наистина ли витилигото не се лекува?!

Здравейте, искам да по­питам вашите специалисти дали наистина витилигото по кожата може да се дължи на заболяване на щитовидната жлеза? И дали наистина не може да се лекува, както твърдят специ­алистите?

Мирослава Димова – Варна

На въпросите на нашата читателка от­говаря д-р Цвятко ТРЕН­ДАФИЛОВ, специалист по кожни заболявания.

Витилигото е кожно заболяване, което може да се открие заедно с автоимунни заболявания. Това е в сила и за автоимунните за­болявания на щитовидната жлеза. Такива са тиреоидитьт на Хашимото, Базедо­вата болест. Затова при пациенти с витилиго се препоръчва изследване на антитела срещу щитовид­ната жлеза и хормонални изследвания, за изключване на тиреоидно заболяване. Витилигото е кожно забо­ляване, характеризиращо се с бели, изцяло лишени от пигмент петна по кожата. Дължи се на пълната липса на клетки, наречени меланоцити, в засегнатите области. Меланоцитите произвеждат меланин – кожния пигмент, на кой­то се дължи об­разуването на тен.

Симптоми­те се проявя­ват с неправил­ни, ясно ограни­чени бели петна по кожата. Те мо­гат да се разполагат навсякъде по тялото. Най-често се срещат по лицето, врата, ръцете, увелича­ват бав­но през живота, така че в определен момент почти цяла­та кожа става бяла.

В около 30% от случаите са засегнати и други членове на семейството, понякога състоянието се наблюдава при болни със засягане на щитовидната жлеза, захарен диабет, болест на Адисон и пернициозна анемия.

Често се предшества от психични травми.

В други случаи витили­гото възниква на места, подложени на дълготраен натиск от колани, бандажи, ортопедични апарати и др. Тези кожни промени сравнително често засягат хората, боледуващи от Базедова болест.

Белите петна при витилигото понякога напо­добяват светлите петна при разни кожни заболя­вания: псориазис, сифилис II стадий, болестта на Сътън, някои форми на склеродермия или разно­цветен лишей. Разбира се, има достатъчно способи, за да се различат тези петна едно от друго. Витилигото не е заразно.

Диагнозата

Точна диагноза би трябвало да се очаква само от лекари-специ­алисти. Самодиагнозата и самолечението обикновено водят до разочарование. Все още има много неуточ­нени въпроси във връзка с причините за възник­ването и развитието на това заболяване.

За лечението се из­ползват средства, които имат за цел да подтикнат образу­ването на пигмента меланин. Използват се: соли на медта и желязото, витамини от комплекса В, хор­монални и биостимулиращи лекарства, а така също излагане на слънчеви лъчи по оп­ределена схема. Като най-подходящо се при­ема комплексното ле­чение, съобразено с индивидуалните осо­бености на болния. То трябва да се извършва по преценка на лекаря и при точно спазва­не на указанията му. Изисква се търпение и от лекуващия, и от лекувания. Засегнати­те от витилиго не са обезпокоявани от сърбеж или болка.

Въпреки това някои от тях се чувстват много потиснати по­ради козметичните дефекти от болестта. Ето защо освен усили­ята, които се полагат за постигането на възможните лечебни резултати, е необхо­дима профилактика. Основното при нея е да се избягват психотравмите, които могат да отключат не само витилигото, но и много по-опасни заболявания.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “…Наистина ли витилигото не се лекува?!

  1. Таня каза:

    Добре, че доктор Трендафилов е отговорил точно и ясно на поставения въпрос! Силно вероятно е жената да НЕ знае какво е витилиго, как изглежда, как се диагностицира и на какво се дължи. Щом пита за него, сигурно не и е ясно! :D:/

    Защо просто не си признаете, че не сте компетентни по този въпрос, вместо да давате безсмислени и „празни“ отговори?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *