ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хроничният дерматит засяга по-често млади хора

Доказано е, че потните жлези не играят роля в развитието на заболяването

Здравейте, искат да ви помоля за съвет, тъй като вече губя надежда, че някога ще се справим с този проблем. Става въпрос за жена ми. Две-три седмици след раждането на дъщеричката ни започна всичко. Ръцете й станаха ужасни – целите червени, сухи, появиха се малки мехурчета, които секретират, започнаха да се цепят, като цепнатините са толкова големи, Все едно с нож са й рязани пръстите. Имам чувството, че й се вижда кокалчето на пръстите, толкова са дълбоки. Ходи на няколко кожни лекари. Поставиха й диагноза дисхидроза. Лечението се състои само в локално приложение на кортикостероиди (тридерм, бетноват). Докато ги прилага, има някакъв, макар и незадоволителен ефект, а когато ги спре, всичко започва отначало. И така вече почти 9 месеца. Няма досег с никакви перилни и почистващи препарати. От доста време спря и детето да къпе – единствено се мие, когато ходи до тоалетна и се храни.И пак никакъв ефект. Моля ви, помогнете ни по някакъв начин, защото вече сме отчаяни и не знаем какво да правим. Предварително ви благодаря!

Даниел Тончев – Кърджали

Дисхидрозата пред­ставлява хронично рецидивираща форма на везикуларен палмоплантерен дерматит с неизвестна етиология. Нарича се още помфоликс. Смята се, че се образува вследствие на различни ендогенни и екзо­генни фактори. Доказано е, че потните жлези не иг­раят роля в патогенезата на заболяването. Въпреки това при голям процент от болните се наблюдава хиперхидроза. Дисхидро­зата се асоциира с атопия. Близо половината от болните имат атопичен дерматит. Екзогенни фак­тори като контактен дер­матит от никел, кобалт, бактериална инфекция, и др. могат да предизвикат заболяването.

Симптомите, които описвате, съответстват на заболяването дисхидротична екзема, която често засяга по-младите и се проявява в топлите месеци на годината. Има различни терапевтични схеми за нейното повлияване, които вашият дерматолог може да препоръча. Задължител­но към терапията трябва да се включи и крем за ръце тип „биологична ръкави­ца“, който ще откриете в аптеката, защото честа причина за това състояние е дразненето от външ­ни химични агенти и по този начин ще ограничите тяхното попадане върху кожата.

ЕКЗЕМАТА ИЗИСКВА СПЕЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА

Втората част от ва­шите оплаквания – сухота­та на кожата и натрупва­нето на рогови материи, представлява така на­речената суха форма на дисхидротичната екзема, или хронична екзема. При това състояние от изклю­чително значение е да по­лагате всекидневни грижи за кожата на ръцете.

Всички локални драз­нители трябва да бъдат сведени до минимум – да не се пере на ръка, при работа с химикали да се ползват ръкавици. След Всяко миене на ръцете трябва да се поставя подходящ крем за ръце.

При натрупване на ро­гови материи, нацепване на кожата на ръцете и разраняване е добре да се обърнете към вашия дер­матолог. От специалиста ще получите по-активно лечение под формата на противовъзпалителни ме­дикаменти и кремове на базата на урея, които от­страняват натрупаните рогови материи, омекотя­ват кожата и намаляват нацепването. Трябва да имате предвид, че екзема­та в различните й форми често пъти протича хро­нично, с периоди на обостряне на оплакванията и последващи продължи­телни периоди на затих­ване, така че справянето с това заболяване изисква упоритост и постоянство в прилагането на оздравителните мерки.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *