Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кръв – реката на живота

Всяко човешко същество е поддържано живо благодарение на дихателната, нервната и храносмилателната система, както и системата на кръвообращение. Кръвта в човешкото тяло е около 5 литра и съставлява около 7-8% от теглото на човек. Чрез кръвта кислорода от белите дробове се разпределя в различните части на тялото и отстранява въглеродния диоксид, произвеждан от метаболизма. Същата тази кръв разнася хормоните от жлезите, които регулират телесните процеси и хранителните вещества от храносмилането. И същата тази кръв се използва от защитен механизъм на организма да се бори срещу болести. Кръвта е съставена от плазма и кръвните телца, които са червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.

Плазмата  съставлява повече от половината кръв /55%/. Тази кръвна плазма може да се разглежда като течащата вода на кръвта. Чрез кръвната плазма, кръвните телца може да достигнат до частите на тялото където са необходими. Без плазма на кръвните клетки и тромбоцитите ще им е трудно да се движат. Плазмата е съставена от около 90% вода, а останалите са албумин, антитела, хормони и други протеини. Някои от тях са калций, магнезий, калий и натрий.

Червените кръвни клетки са червени заради наличието на хемотглобин. В хемоглобина има желязо, който лесно се свързва с кислорода. Тъй като червените кръвни клетки циркулират около тялото през артериите, хемоглобинът освобождава кислорода и улавя въглеродния двуокис. Тогава червените кръвни клетки пътуват през вените и обратно към сърцето и белите дробове, за да премахнат въглеродния диоксид и по този начин да се получи повече кислород. Костният мозък произвежда червени кръвни клетки. Тези червени кръвни клетки могат да живеят в тялото за около четири месеца. През този период костният мозък продължава да произвежда кръвни клетки за да попълни нуждите на организма от кръв.

Белите кръвни клетки може да се нарекат войниците на тялото. Те се втурват към местата в тялото, където са се появили микроби за да може да ги унищожат. Белите кръвни клетки произвеждат антитела, които убиват инфекцията още в зародиш.

Тромбоцитите са отговорни за съсирването на кръвта. Съсирването на кръвта е важно за организма на човек, тъй като съсирването на кръвта може да спаси човек от кръвоизливи или кървене.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *