Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Куриозни митове и факти за работата на човешкия мозък

Предполага ли обемистият мозък повече ум? Наистина ли слепите чуват по-добре от зрящите? Защо на хората им е свойствено да си припяват натрапчиви мелодии? Съществува огромно количество митове и множество удивителни факти, отнасящи се до работата на нашия мозък. „The Daily Mail“ разказва за най-куриозните тайни на сивото вещество.

Мит: Човек може да използ­ва само 10% от своя мозък
Въпреки разпространеността на това мнение, истината е, че човек всеки ден използва целия си мозъчен потенциал. Различни изследвания показват, че дори за изпълнението на елементарна задача се активизират практически всички от­дели на главния мозък.

Мит: Слепите чуват по-добре
Изследвания показват, че слепите чуват слабите звуци не по-добре от всички ос­танали. Само че при незрящите е по-добре развита слуховата памет. Те по-бързо разбират смисъла на чуждия език и определят по-лесно източника на звука.

Мит: Колкото по-голям е мозъкът, толкова повече ум има човек
Размерът на мозъка не влияе върху ин­телектуалните способности. Още пове­че, че според специалистите, умът за­виси от синапсите – контактите между невроните. Количеството синапси нара­ства в детския и юношеския период от живота на човека и влияе върху инте­лекта.

Mит: Музиката на Моцарт прави децата по-умни
Този мит се появява през 1993 г., кога­то списание „Nature“ публикува изслед­ване, според което 10 минути слушане на произведения на Моцарт подобрява­но резултатите от контролните работи на студентите. Новината моментално е тиражирана от средствата за масова информация, които подменят думата „студентите“ с „малки деца“. Само че никакви доказателства за влиянието на класическата музика върху интелекту­алните способности на човека от тогава до сега не са получени.

Факт: Човек не може сам да се погъделичка
И това е така, защото човешкият мозък е ориентиран към външните дразните­ли, за да не загуби важните сигнали, ко­ито те подават, в потока на усещанията, предизвикани от действията на самия човек.

Факт: Да се разглежда сним­ка е по-трудно, отколкото да се играе на шах
Работата е там, че на човек доста често му е сложно да идентифицира визуални­те обекти. Видяният мимоходом обект може лесно да се приеме за нещо друго. Например фигура на човек, която стои на неосветено място край пътя може да бъде възприета като пътен знак.

Факт: Прозяването помага на мозъка да се събуди
То често се асоциира с недоспиването и скуката, но всъщност помага за събуждането. По време на прозявката се разширяват дихателните пътища, а това позволява на белите дробове да получат повече кислород, който след това отива в кръвта и така ни прави по-бодри.

Факт: Компютърните игри учат децата на няколко неща едновременно
Те възпитават лесна преориентация на вниманието и мълниеносна реакция на най-малките промени в ситуацията.

Факт: Човешкият мозък из­ползва по-малко енергия, откол­кото лампата в хладилника.
Съобщенията между клетките на глав­ния мозък се предават с помощта на електрически сигнали. При това се използват 12 вата енергия – по-малко, отколкото за работата на лампата в хла­дилника.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *