Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 златни правила за зрението на детето

Особено несправедливо е, когато се вло­шава зрението на рядко боледуващи и физически здрави деца с добра наслед­ственост. Ако искате вашето дете цял живот да вижда добре (или слагането на очила да стане колкото се може по- късно), трябва да спазвате 5-те златни правила за профилактика.

1. Почивка за очите. Ако детето е с добро зрение, то трябва да прекъсва заниманията си на всеки 40 минути, а при слабо късогледство – на всеки половин час. 10-15 минути почивка – това не означава гледане на телевизия! Нека да потича, да погледа през прозоре­ца, да прави гимнастика за очите. Пет часа зрително напрежение в училище и още 2-3 часа у дома – такова натовар­ване е прекалено за младите очи. А дет­ското късогледство се развива особено бързо от 7 до 9 и от 12 до 14 години.

С очила или без очила?

Много родители смятат, че очилата, които лекарят е предписал на детето в самото начало на развитието на късо­гледството, не бива да се носят, за да могат очите да се тренират. Очилата не вредят на зрението. Тъкмо обратното: когато детето през цялото време присвива очи, късогледството прогресира бързо. Ако лекарят разрешава четене и писане без очила, но ги е пред­писал за далечно разстояние, детето трябва да ги слага, когато гледа дъската в клас, когато е на театър и кога гледа телевизия.

2. Книгата или тетрадката – на разстояние 40 см от очите. Измерете това разстояние и покажете на детето си как да седи, за да го спазва. Така най-малко се деформира очната ябъл­ка.

3. Закалете детето така, че то да боледува колкото се може по-рядко. Нека се занимава с някакъв спорт, да бяга, да плува, да играе тенис… За очите са добри всички видове спорт, освен тези, при които има опасност от травми на главата.

4. Хранете го с продукти, които са полезни за очите. Това са изварата, киселото мляко, варената риба, телешко­то месо и телешкият език, пуешко месо, морковите и зелето, листните зеленчуци и плодовете – черни и червени боровинки. За очите са полезни поливитамините с микроелементи и калций с витамин D или с фосфор.

5. Ако сте изпуснали големи­те деца, поне се постарайте за малките. Не ги карайте да четат преди 5 години, не ги пращайте на училище на 6 години: цилиарният мускул, който осигурява доброто зрение, се формира окончателно до 7-8 години, затова сред тези, които са тръгнали на училище на 6 години, има 3 пъти повече късогледи, отколкото сред уче­ниците, които са започнали да учат на 7!

За ученика е най-добре да прекарва не повече от половин час на ден пред компютъра, като на 15-ата минута трябва да направи прекъсване за очите!

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *