ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

До какви усложнения води възпаленото гърло?

Здравейте, от известно време имам проблеми с гласа, преглъщам трудно и от време на време напипвам увеличени лимфни възли.

Красимира Божидарова – Димитровград

Сезонът на грипа вече започна. Високата температура, проблемите с гласа, болезне­ност при говорене и преглъщане са често срещани през зимния период. Често болните се оплакват от подути лимфни възли. Всички тези симптоми говорят за възпалено гърло, или по-конкретно за възпаление или инфек­ция на фаринкса (фаринксът се намира между сливиците и ларинкса). Най-често гърлото се възпалява поради вирусна инфекция, грип или други респираторни вируси. Друга причина за болките в гърлото може да бъде бактериална инфекция със стрептококи от група А. Възпа­леното гърло може да бъде причинено от по­лово предаваната болест гонорея. При някои пациенти се наблюдава често и периодично повтарящо се възпаление на фаринкса. Този хроничен възпалителен процес може да бъде вследствие на замърсен въздух, тютюнопуше­не, често приемане на алкохолни напитки или на поглъщане на субстанции. Проблемът при възпаленото гърло възниква в момента, когато ние го подценим. Дори и повечето от нас да не приемат червеното гърло за сериозно състояние, то определено това не означава да прибегнем само до самолечение.

Изисква се преглед при лекар и лечение, което не само ще облекчи симптомите, но ще

открие причината за възпалението и ще я отстрани. Самолечението при възпален л фаринкс може да доведе до сложни и сериозни проблеми. Така например една инфекция със стрептококи може да доведе до ревматично заболяване на локалните стави или дори до забо­ляване на сърцето. Има случаи, при които се стига до затруднено дишане или образуване на абсцес.

Инфекцията може да бъде бактериална или вирусна. Най-важното е да се открие нейният вид, за да бъде лекувана правилно. Признак на бакте­риална инфекция например са налепите по гърлото.

Възпалението на гърлото може да бъде облекчено с таб­летки за смучене или с гаргара с хлебна сода. Някои най-чес­то приемат парацетамол или аналгин. Също така се препоръчва прием на много течности. Обик­новено възпалението, на гърлото трае няколко дни и след тази профилактика отшумяват симптомите на парене, сухота и болка. Но ако няма подобрение и инфекцията се засили, задължително се препоръчва преглед при специалист.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *