ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Радикулитът не е безобидно схващане на кръста!

Здравейте! Моля да ми помогнете със съвет. Страдам от радикулит, а особено сега през зимата получавам резки болки в кръста при всяко движение. Не съм толкова стар, нямам 60 години още. Казват, че радикулитът не бил сериозна болест. Но аз се чувствам много зле през последните седмици. Моля за някакъв съвет от специалист, ако има народни средства, моля да ми посочите и тях.

Димитър Стойков,  Русе

Попитахме за консултация невролога д-р Бончо Бонев.

Не може да се говори, че радикулитът е несериозна болест. Точно об­ратното. Всяка болка е сериозна. Когато човек го боли кръстът, страда целият организъм – човек не може да спи, не може да се навде да вдигне каквото и да било, губи мускулната сила. Най-малкото движение му причинява болка. А болката в кръста се характеризира с скованост и загуба на гъвкавост.

Най-често се среща поясният радикулит, защото нервните коренчета в областта на кръста и таза най-често се увреждат.

И този точно радикулит е най-опасен, болките изкарват човека извън релси. И освен това поясният радикулит предизвиква и ишиас – увреждане на седалищния нерв. Това означава, че към нетърпимата болка в кръста се присъединява и болка в крака. Ако се стигне до ишиас, болният се придвижва много трудно, дори това е невъзможно.

СИМПТОМИТЕ СА ЯРКО ИЗРАЗЕНИ:

  • рязка режеща болка в кръста;
  • започва да се придвижва и към бедрото;
  • сковани са мускулите на гърба, както и на краката;
  • острата режеща болка се усеща по целия гръбнак, защо­то радикулитът често се проявява и на други места в гръдната и шийната част на гръбначния стълб;
  • има случаи, когато болката „припълзява“ и към ръката.

Важно е да припомним, че болката в кръста може да възникне и да се обостри, ако сте надвишили кило­грамите. Това е важна информация за страдащите от радикулит и други болести на гръбначния стълб. Именно многото килограми значително повишават риска от дегенерация на междупрешленните дискове. И това не са само дежурни предупреждения. Това са резултати от проведено изследване от хонконгски учени. Те проучили по какъв начин наднорменото тегло влияе на състоянието на гръбначния стълб.

В изследването участвали 2599 пациенти на възраст 21 години. 73 на сто от тях страдали от дегенерация на между­прешленните дискове, 36 на сто имали наднормено тегло, а 9 на сто – затлъстяване. Участниците били изследвани с помощта на магнитно-резонансна томография и учените успели да проследят пряката зави­симост между количеството наднормени килограми степента на дегенерация. Те успели да установят, че заради тежестта на тялото се-стеснява пространството в самите гръбначни дискове.

Колкото и да се стараят медиците, човек сам трябва да си помогне при радикулит.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *